MARTINENGO – egy újabb pozsonyi mese

Pozsonyi mesék
2017 11 15.

A most megjelenő Martinengo a Pozsonyi mesék című sorozat hetedik kötete, Iveta Maronek tollából.

 A sorozat célja, hogy megismertessük a gyermek-, de a felnőttkorú olvasókat is Pozsony történelmével és az egykor a városban élő és tevékenykedő jelentős személyiségek életével. Polgári társulásunk 2012-ben indította útjára a sorozatot. A Pozsonyi mesék sorozatszerkesztője Bolemant Éva.

„A szerelmespár számára megszűnt a külvilág, ám egyszer csak egy kisfiú rohant oda kék csíkos pulóverben, és paskolgatni kezdte a padot:

– Anyuanyu, nézd, ezen is van tábla!

Az asszony bocsánatkérőn pillantott a megzavart fiatalokra, de hangosan felolvasta a táblán szereplő nevet:

– Ferdinand de Martinengo.

A pad most biztosan remegett volna az izgalomtól, ha tudott volna mozogni.

A fiúcska a Martinengo nevet ismételgetve iramodott a következő padhoz. A pár legnagyobb meglepetésére nem keverte össze a betűit. A lány a feliratra pillantott, majd előhúzta a mobilját, hogy utánanézzen, kicsoda lehetett a név viselője. Álmélkodva újságolta barátjának, hogy egy származását és életét tekintve egyaránt nemes ember emlékpadján ülnek.

– Ezt hallgasd: igazi vívómester volt! – kacsintott a fiúra.”

A kötet élvezetes stílusban mutatja be a 19. századi Pozsonyt a gyermekeknek és a város történelme iránt érdeklődőknek. Ferdinand de Martinengo, azaz Martinengo Nándor, a híres vívómester, oktató, humanista, az első önkéntes tűzoltóegylet megalapítója a filantrópiának és Pozsony társadalmi fejlődésének szentelte életét. Úttörő szerepet vállalt az iskolai testnevelés-oktatás bevezetésében, és több sportklubot alapított. Az ugyancsak általa alapított Humanitas egylet felekezetre való tekintet nélkül támogatta a szegény iskolás gyermekeket. 

01

Iveta Maronek története egy emlékpadra invitálja a gyermek olvasókat a városba, melynek fejlődéséhez Martinengo is hozzájárult. A nagyszerű humanista halálának 120. évfordulójáról 2015-ben emlékeztünk meg. A kötetet Iveta Malá illusztrációi díszítik.

02

A Pozsonyi mesék sorozat kiadványai a Pozsonyhoz valamilyen módon kötődő híres személyiségek életét mutatják be az olvasóknak. A mese műfajában feldolgozott történetekkel próbálja megismertetni a város történelmét minden nemzedékkel.

Azok, akik ismerik szülőföldjük történelmét, figyelmesebben tudnak kapcsolódni az éppen zajló eseményekhez, érzékenyebben viszonyulnak környezetükhöz. A mesék nemcsak szórakoztatnak bennünket, hanem nevelnek is – segítik személyiségünk fejlődését. A gyermekek figyelmét olyan történetek kötik le a leginkább, amelyek szórakoztatják őket, és egyben felkeltik a kíváncsiságukat is. Életüket pedig tovább gazdagíthatja az a mese, amely fejleszti intellektusukat, megmozgatja a fantáziájukat.

A könyvet 2017. november 14-én, 18 órai kezdettel mutatjuk be a Pozsonyi Városi Múzeum Faust-termében. A kötet megvásárolható a Pozsonyi Kifli PT. rendezvényein, valamint adventi vásári standunkon, a Ferenciek terén (Františkánske námestie).

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!