Ősztől újabb tematikus sétasorozattal készül a Pozsonyi Kifli

Tematikus városnéző séták
2023 08 28.

Ez alkalommal a hajdani főúri palotákról, Oroszvár kincseiről és a pozsonyi zsidóság megpróbáltatásairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A főváros múltjával és többnyelvű hagyományaival foglalkozó Pozsonyi Kifli az őszi-téli szezonra több magyar nyelvű városnéző sétát is szervez. A tartalmas és izgalmas programokra minden érdeklődőt szívesen várnak.

Legelőször Főúri paloták az egykori városfalon kívül címmel Hornyák István idegenvezető és újságíró tart tematikus városnézést szeptember 3-án (vasárnap).

Az hajdani Aspremont-palota kertjéből, vagyis a Medikus kertből kiindulva a séta során megtekintésre kerül a kormányhivatalnak otthont adó egykori érseki palota, illetve Grüneberger kefegyáros villája és maga a régi gyárépület. Ezt követően a csoport meglátogatja a Fridrich Rumpelmayer által tervezett templomot és a régi Avion modern épületegyüttesét, valamint az ifj. Feigler Ignác által tervezett állami kórház épületét is. A körút utolsó állomása a jelenleg elnöki palotaként ismert Grassalkovich-palota és a hozzá tartozó kert lesz.

További információ: https://fb.me/e/3KG1u6ttp

Szeptember 17-én Reiter Éva vezetésével múltidéző sétára kerül sor Oroszváron. A barangolás során nemcsak a „magyar Windsor”-ként elhíresült Zichy-Ferraris-kastéllyal és annak gazdag történelmével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem a túra második felében a Gerulata romjaihoz, az egykori római katonai táborhoz is ellátogathatnak.

További információ: https://fb.me/e/Vrogt9vY

A pozsonyi zsidóság történetét bemutató séta harmadik részére október 8-án kerül sor. A vezető, Borka László ezúttal a vészkorszak idejét mutatja be, rávilágítva, hogy az itt élő zsidó közösség, amely egykoron a főváros színes kultúrájának fontos részét képezte, miként vált a második világháború pusztító ideológiájának áldozatává.

További információ: https://fb.me/e/1cUwGmwOm

A felsorolt sétákon való részvétel díja tetszés szerinti. A Pozsonyi Kifli idei kínálatában természetesen szlovák nyelvű rendezvények is szerepelnek, melyekről további információ a társulás hivatalos Facebook-oldalán olvasható.

Hernádi Henriett

Támogatóink

Don`t copy text!