Thaly Kálmánról tematikus sétával emlékezett meg a Pozsonyi Kifli

2019 10 8.

A száztíz esztendővel ezelőtt, 1909-ben, 70 évesen elhunyt Thaly Kálmánra (1839–1909) emlékezett a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás magyar nyelvű tematikus sétája.

A Pozsonyi Kifli alelnöke, Korpás Árpád idegenvezető 2019. szeptember 27-én tartott városnézésén 32-en vettek részt. Sétánk a XXXIII. Pozsonyi Városi Kulturális Napok nyitórendezvénye volt.

Thaly kora egyik legnagyobb hatású irodalomtörténésze, akit a leggyakrabban talán „kuruc nótái” kapcsán emlegetnek. Költőként, íróként és publicistaként is jegyzik. Hosszú időn át országgyűlési képviselő, a Függetlenségi Párt másod-, később tiszteleti elnöke. Az ezredévi ünnepségek egyik fő szorgalmazója, az egykori dévényi milleniumi emlékmű kezdeményezője és tulajdonképpeni megálmodója. Pozsonyban a Toldy Kör elnöke, s például ő mondott ünnepi beszédet, amikor 1900-ban az Apácapályán emléktáblát állítottak Petőfi Sándornak.

A séta igyekezett érinteni minden olyan főbb helyszínt, ami Pozsonyban Thalyhoz köthető. Ezek közül itt csak néhányat említünk. Az egykori vármegyeházán például ünnepséget tartottak, amikor a századelőn – nagyban Thalynak köszönhetően – Törökországból Kassára kerülhettek II. Rákóczi Ferenc, Késmárkra pedig Thököly Imre földi maradványai. Ennek köszönhetően Pozsony díszpolgárává választotta a „történetbúvárt”, aki az erről szóló okmányt az Óvárosházán vette át. Pozsony jeleseként meghívták az 1890-re elkészült egykori Ferenc József híd, a mai Öreg/Régi híd avatására, Fadrusz János szobrászművész hajdani – 1921-ben szétvert – Mária Terézia-szoborcsoportjának elhelyezését pedig egy szakértői csoport tagjaként is figyelemmel kísérte. Fadrusszal később arról is tárgyalt, hogy a ma a Szent Márton-dómban levő Toursi Szent Márton-szoborcsoportot a dómtól délre eső egykori Székesegyház téren (Domplatzon, a mai Rudnay téren) helyezzék el. A séta érintette az említett Petőfi-emléktáblát, Thaly lakóhelyét, a Habermayer-palotát, és a résztvevők természetesen ellátogattak Thaly Kálmánnak a kecskekapui evangélikus temetőben levő sírjához is.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!