Bűntények a 100 évvel ezelőtti Pozsonyból

Régi pozsonyi történetek
2014 04 12.

Szerelmi bánatból fakadó tragédia. Kéjgyilkosok és bordélyházi rablók. Nemi erőszak a Virágvölgyben. A 20. század eleji Pozsonyban történt bűnesetek a romantikus regények váratlan és meghökkentő fordulatait juttatják eszünkbe. Az alábbiakban a korabeli regionális napilap a Nyugatmagyarországi Híradó (a továbbiakban Híradó) „krimi” híreiből szemezgettünk.

horvat088_1913

Május elsején, hajnali háromnegyed ötkor három lövés dördült az egyik pozsonyi szálloda emeleti szobájában. „Minthogy a szobából életjel nem hallatszott, nyilván öngyilkosság jelenségei forognak fenn” – írta az esetről a Híradó. A helyszínre siető rendőr és orvos csak az ajtót betörve tudott a szobába jutni, ahol szörnyű látvány fogadta őket. „Az ágyon vértócsákban egy 26-27 évesnek látszó férfi és mellette jobbra egy 20-22 éves nő feküdt fehér alsó ruhában, mind a ketten átlőtt halántékkal, a 9 mm-es gyilkos forgó pisztolyt a férfi a kezében tartotta. Minden valószínűséggel szerelmi bánat kergette őket halálba, olyként hogy a férfi először két lövést adott le a nőre, majd maga ellen fordította a fegyvert” – áll a hírben. Mint kiderült, a férfi Weiner Willibald kereskedő, Weiner Vladimir sütőmester testvére volt, mindketten hainburgiak. A nő – a jelek szerint – édesanyjának, Rirsch Erzsébetnek, valamint Weiner Vladimirnak és König Lína nevű hainburgi barátnéjának hagyott hátra búcsúlevelet. A nőnél egy aranyórát, három aranygyűrűt és egy pár arany fülbevalót, a férfinél pedig egy ezüstórát lánccal, két gyűrűt, 17 korona 64 fillért és egy Durkop márkájú kerékpárt találtak.

10002919_608368849250863_1285303430_n

Tolvajok garázdálkodtak a Fekete oroszlánhoz címzett vödrici fogadóban, „ amelyet az aranyifjúság előszeretettel keres fel pásztorórák, randevúk megtartására” – írta 1901. július 10-én a Híradó. „Ennek a derék Hotelnek a csendjét kímélet nélküli módon verte fel tegnap éjjel két facér pincér, névleg Krüger Hermann és Keck Rezső uraimék, akik elég »keckek« voltak ahhoz, hogy egy – a vendéglőbe szállva volt – közös tisztnek a szobájába internálják magukat, zsákmány reményében” – folytatódik a „Csendélet a Fekete oroszlánban” című újságcikk. Nem jártak viszont szerencsével, mert a mozgolódásukra a katona felébredt és üldözni kezdte őket. A tolvajok azonban bezárkóztak az egyik szobába, mire a tiszt rendőrt hívott, és a folyosón „őrködve” megvárta a törvény embereit. A tolvajok valaki mást már sikeresen kirabolhattak, mert egyikük zsebéből egy idegen pénztárca csúszott ki. „Ilyen kedélyes élet uralkodik a Fekete oroszlánban” – zárul a hír.

horvath_178

„Állat az emberben!” – hirdeti a Híradó 1910. július 12-i számának egyik szalagcíme. A hozzá tartozó hír szerint az egyik szombat éjjel a virágvölgyi Teknősbéka-tónál egy arra járó leányt megtámadott egy ismeretlen alak. A fiatal nő nem volt egyedül: a bátyjával sétált. A támadó azonban a testvért alaposan elverte és elzavarta, a lányon pedig többször is erőszakot követett el. „A bestiális embert nyomozzák” – zárul a rövid hír.

horvat083_1902

Az utcán talált üvegből nem volt érdemes inni már száz évvel ezelőtt sem. Ezt támasztja alá a Híradó 1910. február 6-i cikke is, amely arról számol be, hogy két rendező pályaudvari munkás hirtelen rosszul lett, majd a kórházban meghalt. A hatóságok először alkoholmérgezésre gyanakodtak, de valójában más történt. „Kiderült, hogy ezen munkások más három társukkal egyetemben egy lebujban pálinkát ittak. Hazafelé való útjukban a Nagy Lajos-téren Tóth egy flaskót talált, ivott belőle, szintúgy Pozsonyi is. A többiek megszagolták az üveget, és konstatálták, hogy ami a palackban van, nem pálinka és nem ittak belőle. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a palackban mirbanolaj volt, amit Wendler János kereskedő készít gyárilag poloskairtásra” – derült ki a nyomozásból. A nitrobenzolként is ismert erős méreg szaga a keserűmanduláéra emlékeztet, ez zavarhatta meg a két szerencsétlenül járt embert.

horvat075_1899

1910 októberében eltűnt egy katona és egy fiatal kasszírnő (ebben az időben a kasszírnők tartották számon a kávéházi rendeléseket) Pozsonyból, írja november 6-i számában a Híradó. „Nyoma veszett egy csinos kasszírnőnek is, akinek hosszabb ideig viszonya volt a hadnaggyal. Két nappal eltűnésük után a Komárom megyei Nyergesújfalu határában a Dunából egy hasrészletet fogtak ki, amelyről az orvosi vizsgálat megállapította, hogy egy nő testéből vágták ki, mégpedig élő állapotban” – írja. Valamivel lejjebb, Leányfalu határában a Duna partra dobta a hadnagy holttestét is. „Ebben a titokzatos ügyben kéjgyilkosságról van szó, azt azonban nem tudták pontosan megállapítani, hogy a hasrészlet az eltűnt kasszírnő maradványa-e” – idézi a hatóságokat a lap.

(vi)

Támogatóink

Don`t copy text!