Virágdíszes kerékpáros felvonulás a Mihály utcában

Családi fotóalbumok
2018 04 10.

A kerékpározás a polgárok sportjaként a 19. század utolsó két évtizedében vált ismertté és terjedt el Magyarországon. Pozsonyban – nem sokkal az 1882-ben Budapesten megalakult első kerékpár egyesület után – már 1888-ban létrehozták a Pozsonyi Kerékpár Egyesületet.

Ekkortól vált fokozatosan közlekedési és sporteszközzé a bicikli. A századfordulót követően már használták a küldöncök és a postások, a munkások és a tisztviselők, valamint a nők körében is fokozatosan elfogadottá vált.

Szokás volt az ország nagyobb városaiban, ahol kerékpár egyesületek működtek, virágdíszes felvonulásokat szervezni a kerékpár használatának népszerűsítésére és elterjesztésére.

Ilyen virágdíszes kerékpáros felvonulást láthatunk ezeken az egyedülálló amatőr felvételeken is. A menet a pozsonyi Schneeweiss (Hófehér) utcából kanyarodik a Mihály utcába.

03

Lám, némely hölgyek keleti kényelemben, riksán „vonulnak fel”. És vajon ki lehet ez a kackiás bajuszú, tiszteletet parancsoló kalapos úr? Városi potentát? 

01

A hölgy virágkoszorúval a kormányon, mögötte pedig ki-ki a maga munka- vagy egyenruhájában, lehetőleg virágerdővel halad át a városon. Ki tudhatja már, melyik öltözet milyen foglalkozáshoz köthető?! 

02                 Ez a tréfás kedvű figura vajon kicsoda? Buggyos törökös öltözéke van, a hátán boszorkánnyal tömött puttonyt visz. 

Amennyiben szeretné nekünk digitalizálásra kölcsönadni régi családi fényképeit vagy egyéb dokumentumait, jelentkezzen a következő e-mail címen: pozsonyikifli@pozsonyikifli.sk Köszönjük.

Orbánné Bertha Mária

Támogatóink

Don`t copy text!