170 éves városábrázolásokat tartalmaz az új Pozsonyi Naptár

Pozsonyi naptár
2019 11 15.

Idén hatodik alkalommal jelenik meg a Pozsony Kifli Polgári Társulás népszerű kiadványa, a Pozsonyi Naptár.

Ezúttal a kiadvány szerkesztői, Ifj. Papp Sándor és Szabó Réka Patricia Ballx, a Pozsonyi Városi Galéria régi grafikai gyűjteményének kurátora közreműködésével Johann Vinzenz Reim grafikus 170 éves alkotásai közül válogattak képeket a falinaptárba.

Johann Vinzenz Reim (1796 – 1858)

Johann Vinzenz Reim (1796–1858) Bécsben tevékenykedő osztrák építőmérnök, rajzoló és grafikus 1834 és 1853 között egész gyűjteményt állított össze a Habsburg-birodalom különféle pontjain készült számos grafikájából. Az 550 lapos topográfiai-történelmi kollekcióban Pozsony 25 látképe is szerepel.

A lóvasút állomása, 1850 körül. Forrás: Pozsonyi Városi Galéria

Reim többször is járt a városban. A feljegyzések szerint 1837-ben, 1839-ben, 1843-ban, valamint 1850 júniusában és augusztusában is ellátogatott Pozsonyba. Megörökítette a 19. századi város fontos építményeit, utcáit és tereit, különös tekintettel az újonnan épített vagy műszaki, ipari szempontból fontos részekre. Grafikáira jellemző a pontos körvonalrajz (a német szakirodalomban „Umrissradierung”), továbbá a kézi színezés, ami minden egyes lapot egyedivé tesz.

A Grassalkovich-palota, 1850 körül. Forrás: Pozsonyi Városi Galéria

A pozsonyi látképek csaknem hiánytalanul megtalálhatók a Pozsonyi Városi Galéria régi grafikai gyűjteményében. Reim művei 1959-es alapításakor kerültek a galéria tulajdonába a Pozsonyi Városi Múzeumból. A galéria később, 1964-ben és 1981-ben további művek megvásárlásával gazdagította a kollekciót.

A Sétatér (Radetzkyplatz), 1850 körül. Forrás: Pozsonyi Városi Galéria

„Az elmúlt években a pozsonyi fotótörténet nagy éllovasainak számító személyiségek, például Kozics Ede, Körper Károly vagy Izabella főhercegnő fényképeiből válogatunk falinaptárunkba. Idén a fotográfia előtti kor városábrázolásaiból szeretnénk bemutatni egy válogatást. A körülbelül 1850 körül készült, rendkívül bájos rajzokon megelevenedik az Osztrák–Magyar Monarchia előtti Pozsony. A grafikákon szépen felismerhetők Pozsony Óvárosának domináns épületei, a Szent Márton-dóm, a Grassalkovich-palota, a Prímási palota vagy a mai Egyetemi Könyvtár. Olyan értékes ábrázolásokat is tartalmaz a kiadvány, mint például az egykori Ligeti Kávéházról (Aucafé), a lóvasútállomásról vagy a Korház utcáról készült képek. Két különböző perspektívából látható az egykori Sétatér. Különleges az egyik grafikán szereplő „Radetzkyplatz” felirat, hiszen tudjuk, hogy az 1848/49-es szabadságharc után a Sétateret az osztrák katonai vezetőről, Joseph Wenzel Radetzkyról nevezték el. A Reim által készített grafikák fontos történeti-ikonográfiai dokumentumai Pozsonynak” – mondta Ifj. Papp Sándor, a kiadvány társszerkesztője.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!