A 2022-es Pozsonyi naptár bemutatja: a Szlovák nemzeti felkelés tere (Vásártér)

Pozsonyi naptár
2021 12 15.

A 2022-es Pozsonyi naptár március hónaphoz csatolt képe a pozsonyi kereskedők történetéről mesél. Rég elbontott épületeket látunk rajta. Folytassuk tehát a naptár képein látható objektumok ismertetését.

A felvételt, amelyet akkor az az ismeretlen fényképész készített 1931-ben, mai napig őrzi a Pozsonyi Városi Levéltár. A Pozsonyi kifli polgári társulás vezetősége ezt a felvételt választotta illusztrációként a 2022-es Pozsonyi naptár március hónapjához, hogy emlékeztessen azokra az időkre, amikor Pozsonyban még álltak az épületek, amelyek őrizték a hely szellemét – az egyedülálló pozsonyi genius loci-t.

A korabeli Köztársaság tér (korhű megnevezéssel A köztársaság tere) az egykori várfalak mögötti tágas területen alakult ki. A várfalakat a 18. és 19. század fordulóján bontották szét, s a helyükre épültek azok a házak, amelyekből néhányat a Pozsonyi naptár március havi felvételén láthatunk.

 

A ház jellegzetességei

Ha jobban megnézzük a középső épületet, megfigyelhetjük hogy homlokzatát háromtagolású attikás rizalit alkotja. A rizalit az építészetben használt kifejezés, mely az épület homlokzatsíkjából (az építési síkból) rendszerint középen kiemelkedő tömegrészt jelöli, ami többnyire végigfut a teljes épület magasságában. Ezt a rizalitot díszíti az ún. attika, ez az a világosabb négyzetekkel díszített sáv, amelyet a tető és a rizalit három ablaka között láthatunk.

A szép történelmi épületet téglaberakás határolja, azaz kihangsúlyozott falazóanyag az épület sarkain.

Az épület viszonylag nagy alapterületű volt, kiemelkedett az utcai frontból a közút területére, és egészen a mai November 17. térig húzódott. Ezért számos üzlet kapott benne helyet.

 

A hely szelleme azaz a genius loci

Az egész felvétel varázsa az az atmoszféra, amelyet az ismeretlen fényképész megörökített. A fotón a földszinti üzletek már nyitva vannak. Az emberek a járdán álldogálnak, úgy tűnik, délelőtt van. Karas, a halkereskedő üzlete felől egy asszony siet, talán épp bevásárlásból jön. Slubekék szomszédos üzletébe épp egy pár lép be. A mozgásban lévő alakok elmosódottak. A járdán férfiak álldogálnak, az előtérben egy egyenruhás őr sétál.

A világ akkoriban sok tekintetben más volt. Tizenhat év telt el a Habsburg birodalom felbomlásától és Csehszlovákia megalakulásától. A Pozsony/Pressburg/Prešporok többszáz éves elnevezést felváltotta az új keletű Bratislava. De az idősebb polgárok még mindig a három pozsonyi nyelv egyikén beszéltek, amely nyelven ez a naptár is készült. A magyar, német és szlovák nyelvet az emberek gyakran egy mondaton belül is keverték. Az épületek, üzletek homlokzatán a feliratok többnyire háromnyelvűek voltak.

Az is más volt, hogy az árut az üzletesek általában a saját nevük alatt árulták, mert ez volt a minőség és a megbízhatóság garanciája. Ezt láthatjuk a 2022-es Pozsonyi naptárban a márciusi hónaphoz sorolt felvételen, valamint a júniusi és decemberi hónapoknál található képeken is. Ezt bizonyítja még számos értékes dokumentum, amelyeket – csakúgy, mint a naptárban látható fényképeket –  a Pozsonyi Városi Levéltár őriz.

 

A jónevű márkás boltok

A 2022-es Pozsonyi naptár március hónapi felvételén is felismerhetünk néhány ilyen boltot. A középső épület jobb sarkán lévő helyiségben látható Grünwald Róbert méterárukereskedése (Manufaktur waarenhandlung). Grünwaldék (Róbert és Jakab) a korabeli Markplatz (Vásártér) 28. szám alatt 1908. októberének végén nyitották meg üzletüket, de a felvétel készültekor a boltot már csak Grünwald Róbert vezette. Grünwald Jakab neve Modorban is ismerősen csenghet, ahol a második világháború alatt bevezetett arizációig működött Grünwald Jakab (1872 – 1944) zsidó kereskedő.

A szomszédban, az épület rizalitjában látható Weiss Gyula rövidárukereskedése. Egy kicsi, nem túl feltűnő üzlet, zsúfolt kirakattal. Ilyenből a városban bizonyára több is működött. Nem csapott nagy hírverést a lapokban, de árukészlete stratégiailag kiegészítette Grünwaldék boltját és megélhetést biztosított a Weiss családnak.

Az épület rizalitjának földszintjén feltűnik a Slubek család cégére. Ez a család gyógynövénylikőrők és finomabb röviditalok készítésével foglalkozott. A Slubek Antal özvegyének, Slubek Zsuzsannának a vezetésével működő vállalkozás a 19. század végén nemzetközi elismerést is kapott. A Slubek-féle szeszgyár és a Slubek-ház a Kecske kapu utcában állt a huszadik század közepéig. A felvétel készítésének idején a Slubek likőrgyárnak viszonylag nagy szeszkimérése volt a felvételen látható épületben, ahol jó minőségű borpárlatot sőt kölnivizet is árultak. A bolt tulajdonosa akkoriban a család utolsó sarja, Dr. Slubek Zoltán volt, aki utódok nélkül halt meg.

A ház jobb sarkán működött Karas Josef halkereskedése és csemegeboltja. A Karas cég fő székhelye a mai Obchodná utca 53. szám alatt volt. Később nyitotta meg a korabeli Köztársaság tér 28. szám alatti üzletét, amelyet a felvételen is láthatunk. Kínálatában az élő, füstölt és konzervhalak is megtalálhatóak voltak. Karácsony idején büszkén hirdette termékeit “Az ünnepekre halat csakis Karastól szlogennel.

Tomáš Baťa, a világhírű cipőgyáros ebben az épületben nem nyitott üzletet. 1934-ben már két éve halott volt. De a Baťa cég tovább terjeszkedett. Az épület tetején látható reklám arról tájékoztat, hogy a Baťának Pozsonyban már három helyen van üzlete. Az elsőt az egykori Magyar utcában (a mai Obchodná utca) nyitották, a másodikat, a legnagyobbat, 1931-ben a Mihály kapu utcában, és legkésőbb a harmadikat a Duna utcában, ahonnan a mi épületünk tetejét is jól lehett látni.

Mindenesetre akkoriban már az egész épület Manderla Rudolf hús- és füstöltáru kereskedő tulajdona volt, aki azon jogcím alatt kapott engedélyt a bontásra, hogy az épület “nem volt az utca vonalában, szűkítette a teret és akadályozta a forgalmat”. Már egy évvel később az épület helyén állt az első pozsonyi “felhőkarcoló”, tetején a tulajdonos és az üzlete hatalmas feliratával: MANDERLA.

Az egykori épületre és a benne működő boltokra, kereskedésekre ma már csak a régi képek emlékeztetnek. Köszönhetően annak az embernek, aki valamikor 1931-ben megállt előtte és lefényképezte. A felvételek megőrzéséért pedig egyik legrégibb gyűjteményünket, a Pozsonyi Városi Levéltárat illeti köszönet.

 

A 2022-es Pozsonyi naptár további képeinek titkát is nemsokára felfedjük. Addig is megvásárolhatják a naptárat, ezzel is támogatva történelmünk megismerését.

 

Már kapható a 2022-es Pozsonyi naptár

A 2022-es Pozsonyi naptárat megvásárolhatja a Pozsonyi kifli polgári társulás https://pozsonyikifli.sk/eshop/ oldalán.

A megvásárolt naptárakat a kívánt címre postázzuk, de személyesen is átvehetők.

 

Átvételi hely

Pozsonyi Kifli Pt.

Pozsony

Rajská u. 15., bejárat a Cintorínská utca felől

(alagsor, tárgyaló)

 

Átvételi idő

  1. december 8. és 2021. december 22. között minden szerdán, csütörtökön és pénteken, 13 és 18 óra között.

 

Elérhetőség

+421 903 735 513, pozsonyikifli@pozsonyikifli.sk

 

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!