„A mákos kifli mindig patkó alakú, a diós pedig C betű formájú.” Látogassa meg a Pozsonyi Kifli standját a karácsonyi vásáron!

Hírek
2017 11 17.

A már hagyományosan megrendezett adventi vásáron idén is standjához várja az érdeklődőket a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Az egyesület „Az ennivaló történelem” címet viselő támogatásgyűjtő rendezvényének célja a civil szervezet tevékenységeinek népszerűsítése.

00

A társulás saját könyveivel és Pozsony történelmét bemutató kiadványaival hívja fel kulturális és örökségvédelmi tevékenységükre a nagyközönség figyelmét.

POZSONYI NAPTÁR 2018 – SOUVENIR DE PRESSBOURG” Körper Károlytól

Negyedik éve jelenteti meg a régi Pozsony képeit felvonultató népszerű falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás: a 2018-as kiadványba a legendás pozsonyi fotográfus Körper Károly százharminc éves felvételei közül válogattak a szerkesztők.

06

A „Souvenir de Pressbourg” című, valamikor 1882 és 1885 között megjelent, pazar 16 x 11 cm-es kabinetképeket tartalmazó album/kazetta, amelyből a 2018-as POZSONYI NAPTÁR anyaga is készült. A sorozat digitális másolata Július Cmorej magángyűjtő nagylelkű felajánlásának köszönhetően került a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tulajdonába.

A pozsonyi muzsikamester. Kacsinecz Krisztián könyve Batka Jánosról

A hat történetből álló, modern nyelvezetű, szellemes stílusban megírt mesekönyvből az olvasó megismerkedhet a régi Pozsonnyal és művészeivel. A kötet szerzője Kacsinecz Krisztián irodalmár és újságíró, illusztrátora Gyenes Gábor grafikusművész. A Pozsonyi mesék sorozatszerkesztője Bolemant Éva.

batka_banner

A Pozsonyi mesék sorozat kiadványai a Pozsonyhoz valamilyen módon kötődő híres személyiségek életét mutatják be az olvasóknak. A mese műfajában feldolgozott történetekkel próbálja megismertetni a város történelmét minden nemzedékkel.

Mesélő sárga villamos –mesekönyv a legendás bécsi villamosról

A könyv cselekménye 1920 után játszódik, amikor Pozsony már a Csehszlovák Köztársaság része lett, és Ligetfalu volt a legközelebbi elővárosa, amellyel éppen a „bécsi villamos” kötötte össze. A város történelmének egy olyan időszakáról van szó, amikor három etnikum élt itt együtt, s éppen ez adta Pozsonynak és közvetlen környékének sajátos színezetét.

11

A szerző, Vlado Schwarz történelmi folyóiratokból merítette ötleteit. Minden történet valós eseményeken alapszik és más-más évszakban játszódik. A főhős, a villamosvezető nemcsak az adott közlekedési eszköz működését mutatja meg az olvasónak, hanem a Ligetfaluban, a bécsi villamos útvonala mellett található történelmi helyszíneket is. A gyerekek számára pedig minden történetből levonható bizonyos tanulság.

Ingyenes négynyelvű kiadvány! Minden, amit a pozsonyi kifliről tudni érdemes…

Pozsony az utóbbi években egyre inkább visszatér gyökereihez. Alighanem összefügg ezzel, hogy egykori „védjegyei”, mint például a diós és a mákos kifli (patkó) egyre népszerűbbek a városban.

A pozsonyi kifli története a messzi múltba nyúlik vissza. A források tanúsága szerint a 16. században már sütötték Pozsonyban. Később a bécsi császári udvarba, Amerikába, sőt még Indiába is szállítottak a csemegéből.

09

A képekkel gazdagon illusztrált nyomtatványban érdekességeket olvashatunk az egykor a város szimbólumának számító péksüteményről, amelyet a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás történészei levéltárakból, könyvtárakból összegyűjtött dokumentumok és források alapján állították össze. A négynyelvű információs anyag ingyenesen hozzáférhető az egyesület standjánál az adventi vásáron.

Pozsony Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!