A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás folytatja népszerű előadás-sorozatát a Pisztóry-palotában

Hírek
2023 09 1.

Tovább él a régi Pozsony történetéről szóló, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében 2013 óta zajló előadások sikeres hagyománya. Szeptembertől neves szakemberek négy új, érdekesnek ígérkező történelmi előadása várja az érdeklődőket.

2013 óta a Pozsonyi Kifli Pt. nem kevesebb mint 62, nagy közérdeklődést kiváltó előadást szervezett jeles szakemberek bevonásával. Az események átlagos látogatottsága 120 fő volt. A koronavírus-járvány azonban megakadályozta a rendszeres előadások megtartását, így a hagyomány sajnos megtört. De mivel a közvélemény érdeklődése az ilyen típusú rendezvények iránt nem lankadt, a polgári társulás az Óvárosi Kulturális és Művelődési Központ közreműködésével elindítja a közkedvelt előadás-sorozat új ciklusát „Pisztóry-palotabeli előadások a Pozsonyi Kiflivel” címmel.

A 2023. szeptember 5-én (kedd) 18 órakor kezdődő bevezető előadást a Pozsonyi Kifli Pt. alelnöke, dr. Ján Vyhnánek jogász, helytörténész, idegenvezető, a Szlovák Tudományos Akadémia Enciklopédiai Intézetének tudományos munkatársa tartja.

A „Pozsony szülötteinek elfeledett és alig ismert házai” című előadás a város olyan, figyelemre méltó személyiségeinek kevéssé ismert szülőházaival foglalkozik, akik közül – egykori hírnevük ellenére – mára sokakat szinte teljesen elfeledtek szülővárosukban. A házak némelyike időközben újabb épületnek adta át a helyét, szülötteik azonban kitörölhetetlenül beírták nevüket városunk történetébe.

FB meghívó: https://fb.me/e/zA4T1tAS

A „Magyarországi orvosok és természettudósok vándorgyűlései Pozsonyban (1865, 1907)” címet viselő, második előadás időpontja 2023. október 3. (kedd) 18 óra.

Dr. Kiss László orvostörténész az 1841-ben Pesten alapított, állandó tagsággal nem rendelkező egyesületként működő Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Társaságának vándorgyűléseiről fog beszélni. A Társaság mindig az ország más-már városában tartotta nagygyűlését. Az 1865-ben Pozsonyban zajló 11. nagygyűlés szenzációja egy Prágából érkező vendég, Jan Evangelista Purkyně előadása volt. 1907-ben ismét Pozsony adott otthont a vándorgyűlésnek.

FB meghívó: https://fb.me/e/O3XBCCAL

2023.november 7-én, kedden, immár hagyományosan 18 órakor kezdődik Ľudovít Kollárik „A legionáriusházak mint kordokumentum” című előadása.
Az 1923–24-ben a csehszlovák legionáriusok számára épített, különféle ornamentális és szobrászati elemekkel díszített, színes, tagolt pozsonyi szövetkezeti lakóépületeket Dušan Jurkovič és Jan Pacl tervezte. A félig zárt belső udvarral rendelkező négy társasház az Ursíny utcában található, melynek végén kisebb villák – családi és ikerházak állnak. Az előadás a szövetkezet létrejötte és működése, valamint a házak építése mellett a lakók mindennapi életét is bemutatja. Szó lesz a háború éveiről és az azt követő időszakról a legionáriusházakban, a szövetkezet megszűnéséről, valamint az építők tiszteletére 2009-ben felújított emléktábláról.

FB meghívó:https://fb.me/e/2TviwuBi3

A sorozat negyedik, „Iparosok és céhek az újkori Pozsonyban” című előadására ugyancsak egy keddi napon, 2023. december 5-én, 18 órai kezdettel kerül sor.

Dr. Vladimír Segeš történész rávilágít, hogy a mesterségek egy jó része ősi eredetű, hiszen az embernek a történelem hajnalán is kellett táplálkoznia, ruházkodnia, valahol laknia és ápolnia környezetét. A jelentős időbeli és földrajzi eltérések ellenére is kijelenthető, hogy Európában csak a középkor, azon belül is a városi környezet hozta meg a kézművesség igazi fellendülését.
Az újkorban a kézművesség soha nem látott fejlődésnek indult, nemcsak a mennyiséget, hanem a spektrum gazdagságát tekintve is. Mindez eltartott egészen a manufaktúrák és a kapitalista termelés 19. századi megjelenéséig.
1869-ben Pozsonyban mintegy 150 fajta mesterséget és ipart tartottak számon. A céhek felszámolását elrendelő 1872. évi magyarországi ipartörvény a céhek végét jelentette ugyan, az iparosok, kézművesek azonban nem tűntek el, és ha csak szórványosan is, de a mai napig fellelhetők Pozsonyban.

FB meghívó: https://fb.me/e/2YZQnE4JS

Az előadások nyelve szlovák.

Az egyes előadások belépődíja 2 €, a Pozsonyi Kifli Pt. tagjai számára a belépés ingyenes.

Az előadások helyszíne: Pisztóry-palota, Pozsony, Štefánik utca 25.

 Az előadások a Pozsony-óvárosi Támogatási Program anyagi támogatásával valósulnak meg.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!