A Pressburgerek nagy ünnepe: bemutattuk a „Régi pozsonyiak vagyunk” című fotóalbumot

Hírek
2022 11 10.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás műhelyében készült legújabb kötet bemutatójának helyszíne a pozsonyi Štúdio A2 volt. A színházterem teltházas nézőtere lelkesen fogadta a régi pozsonyi családok „Régi pozsonyiak vagyunk” címen megjelent fotóalbumát.

 

A szuperlatívuszok könyve

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás összeállításában és kiadásában megjelenő „Régi pozsonyiak vagyunk” című, egyedülálló kötet 21 történetet tartalmaz a régi Pozsonyból. Minden egyes fejezete egy-egy pozsonyi polgár egyedi, autentikus elbeszélése családja történetéről, illetve szülővárosához fűződő kapcsolatáról. A személyes szövegeket az adott család régi albumaiból származó, többségükben még publikálatlan, patinás fényképek sokasága gazdagítja. A régi Pozsonyban a „Régi pozsonyiak vagyunk” című kötet mindhárom nyelvét beszélték. A könyvben pozsonyi családok ismert és kevésbé ismert képviselőinek visszaemlékezései olvashatók, akik fényképeket bocsátottak rendelkezésre családi fotóalbumukból. A Pozsonyi Kifli Pt. több mint egy éven át, harminc munkatárs bevonásával dolgozott az 1,87 kilogrammot nyomó, 344 oldalas, szlovák-magyar-német nyelvű köteten.

 

Pódiumbeszélgetés

Az ünnepélyes könyvbemutató a kötet összeállítóinak és szerzőinek jelenlétében, 2022. október 24-én, hétfőn, 18 órai kezdettel zajlott a Mickiewicz utcai Štúdio A2-ben. A színházterem zsúfolásig megtelt, a több mint száz nézőt a városra zúduló eső sem tántorította el.

A köszöntőt és bevezetőt mondó Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli Pt. elnöke köszönetet mondott a kötet előkészítésében és létrehozásában közreműködők népes csapatának. Ezután átadta a szót az esemény moderátorának, a publicista és író Peter Janovičeknek, aki a kötet egyik összeállítója volt.

Az est moderátora felolvasta azoknak a pozsonyi polgároknak a nevét, akik visszaemlékezésükkel és családi albumukból származó fotókkal hozzájárultak a kötet elkészítéséhez. Ezt követően a színpadra szólította vendégeit a „régi pozsonyiak” soraiból: Viera Kamenická írót, fényképészt, a Szlovák Nemzeti Múzeum Zsidó Kultúra Múzeumának régi munkatársát, dr. Lucia Molnár Satinská nyelvészt, műfordítót, a Szlovák Tudományos Akadémia Ľudovít Štúr Nyelvtudományi Intézetének munkatársát, dr. Štefan Holčík ismert pozsonyi történészt és Brogyányi Mihályt, a népszerű pozsonyi idegenvezetőt.

A színház színpadán az ötödik vendég Juraj Šedivý professzor, a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara levéltár és muzeológia tanszékének vezetője, számos tudományos cikk, tanulmány és kötet szerzője volt.

A kötetlen beszélgetés során a vendégek felidézték gyermekkoruk Pozsonyát, a történelmi eseményeket és a város történetét alakító személyiségeket. Szó esett a kötetben szereplő történetekről és figyelemre méltó fényképekről, valamint a vendégek viszonyáról szülővárosukhoz.

 

Az ünnepélyes szertartás

Az esemény végén Juraj Šedivý professzor mondott beszédet, amelyben autentikusan, „pozsonyiul”, szlovák-német keveréknyelven kívánt sok sikert a könyvnek, a szerzőknek és a közreműködőknek. A kötet felett szimbolikusan kettétört egy pozsonyi kiflit.

Az est hamisítatlan pozsonyi jellege érdekében Viera Kamenická jiddis nyelven (mazel tov), Brogyányi Mihály pedig magyarul kívánt sok sikert a könyvnek, újabb pozsonyi kiflit kettétörve a kötet felett.

A Štúdio A2 közönsége lelkes tapssal jutalmazta a közreműködőket. A nézők közül sokan a helyszínen megvásárolták és a szerzőkkel dedikáltatták az egyedülálló pozsonyi fotóalbumot.

A könyv a Pozsonyi Kifli Pt. honlapján működő webáruházban is megvásárolható:

https://pozsonyikifli.sk/termek/fotoalbum-regi-pozsonyiak-vagyunk-my-sme-stari-presporaci-wir-sind-alte-pressburger/

A kötet a Kisebbségi Kulturális Alap 2021. évi anyagi támogatásával jelent meg.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!