Legcikibb pozsonyi képeslapok

Képeslapmánia
2013 10 11.

Lakótelep, hadgyakorlat, trabant. Ezeket a motívumokat manapság aligha rakná valaki képeslapra, vagy ha mégis, valószínűleg senki nem venné meg őket, legfeljebb ironikus nosztalgiából. Pedig nem is olyan rég még ezek voltak azok a kuriózumok, amelyekkel egy fejlődő város büszkélkedhetett.

horvat005

A II. világháború utáni, termelésközpontú világ értékrendje az esztétikára is kivetült, így a futószalagon gyártott látnivalók világszerte felkerültek a képeslapokra. A szocialista országokban viszont a minden régit elsöpörni hivatott új értékek mintha még erőteljesebben teret nyertek volna az esztétikában, így a képeslapokon is. Az alábbiakban könyörtelen szubjektivitással megpróbáljuk kideríteni, mi vezérelhette a derék elvtársakat, amikor úgy határoztak: egy vegyi üzem füstölgő kéményével, ballonkabátos állatkert-látogatókkal, és a kramárei kórházzal kezdik reklámozni Pozsonyt.

horvat046

A fejlődés romantikája

Drága szerelmem! Üdvözletem küldöm a szmogtól kicsit megfeketedett, félig ledózerolt, viszont pompás lakótelepekkel újjáépülő Pozsonyból, ahová a szakszervezeti bizalmik továbbképzésének céljából megrendezett országos konferencia miatt jöttem. Bár a Slovnaft és a Béke Üzeme által kibocsátott sűrű és mérgező füst fátylán a napsugarak csak kemény munka árán képesek áttörni, így is nagyon megindító a látvány, ahogy a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának új, aszfaltburkolatú útsávjai a fehér, zöld, kék és piros automobilokat, mint megannyi apró, színes ivarsejtet, az épülő Ligetfalu termékenységtől duzzadó petefészkébe lövellik. Mit meg nem adnék most azért, hogy ezt együtt, egymás szorító karjaiban tapasztalhassuk meg, itt, az omladozó pozsonyi vár tövében (amelyet remélem, mihamarabb lerombolnak). Forrón csókol: a te drága szerelmed, Jaroš.

horvat144

Valami ilyesmit írhatott menyasszonyának az az osztravai fiatalember, aki a 80-as évek elején szolgálati útra Pozsonyba érkezett, és megvette valamelyiket az alábbi képeslapok közül. Bizony, még belegondolni is nehéz, mit remélhettek az emberek a vasbeton korszakában a füstölgő gyáraktól és az ijesztő gyorsasággal épülő panelkolosszusoktól. Pedig a válasz egyszerű: munkahelyeket, lakhatást, jobb életkörülményeket. Mivel nekünk, mai huszonéveseknek csupán néhány gyerekkori emlékünk van ezekből az évekből, hajlamosak vagyunk kicsit lesajnálóan tekinteni azokra a szellemi és materiális „értékekre”, amelyeket ezek a képeslapok közvetíteni próbálnak. Hogy jogosan-e vagy jogtalanul, azt döntse el ki-ki maga (aztán ismerje el, hogy jogosan).

Mindenesetre jó adag elszántság kell ahhoz, hogy elhiggyük: néhány fiatal csak úgy magától örömtáncra perdült a Béke Üzemének (Dimitrovka) füstölgő óriáskéménye alatt, mint ahogy az alábbi képeslap hirdeti. Pedig ha elolvassuk a képeslap hátoldalára írott szöveget, megértjük, hogy a táncoló úttörők öröme nagyon is indokolt. „Szlovákiában csak az ötéves terv során 125 új üzem indult el, és további 109-et modernizáltak. Ez a gyönyörű, ám korábban szegény ország már modern iparral rendelkezik, jólétet biztosítva lakosainak” – magyarázza a cseh nyelven írt szöveg.

horvath_035a

A csodálatos ballonkabát

Ballonkabátok nélkül sivárabb lenne az élet. Alighanem erre a megkérdőjelezhetetlen igazságra próbáltak rámutatni az alábbi képeslapok tervezői is, amikor úgy döntöttek: a pozsonyi állatkert különleges lakóit felvonultató képeslapsorozaton az egzotikus állatok mellett helyet adnak az állatkert látogatóinak is. Szerencsésnek érezhették magukat azok a ballonkabát-tulajdonosok, akiknek állatkerti sétájukat ily módon megörökítették. Az alábbi képeslapon éppen az látható, ahogy egy krémszínű és egy kék kabátos fiatal lelkesen lépdel a struccok és emuk ketrece felé. Divatos ballonkabátjaik remekül illeszkednek az állatkert színvilágába – a struccok már biztosan alig várják őket.

 horvat030

A másik képeslapon a tukán, a hiúz, a csimpánzkölyök és a gerle figyeli lázasan az érkező ballonkabátos látogatócsoportot. A középső képkockán jól kivehető, hogy rozsdavörös, világoskék és élénksárga ballonkabátos látogató is érkezik.

horvat052

Ugyanezt a csoportot láthatjuk az állatkert nagymacskáit felvonultató képeslapon is. Bár a szomorkodó macskafélék képei között a társaságnak csak a legkisebb képkocka jutott, megfigyelhető a sárga és a világoskék ballonkabátos nő, a rövid, égszínkék anorákos társuk pedig itt is elöl lépdel, mint a korábbi képeslapon. Valószínűleg már ismeri a járást (vagy nem bírja kivárni, hogy a következő állathoz érjenek).

horvat097

Ki ne hallott volna a híres pozsonyi papagájokról?! Mint ismeretes, ezek a madarak a szocializmus évtizedeiben turisták százezreit csalogatták a városba. Ezért is kerülhettek fel a képeslapokra – hogy a címzett turista rokonok a képeslap láttán elkezdjék sajnálni, hogy otthon maradtak. Bár az alábbi képeslapon a város három legfontosabb látványossága (vár, dóm, papagájok) megtalálható, kicsit talán mégis hiányérzetünk lehet a hiányzó ballonkabátos állatkert látogatók miatt.

horvat095

Barnulj a betonon!

Pozsony igazi fürdőváros. Csak a dilettánsok nem tudják, hogy a szocializmusban a híres pozsonyi strandok megnyitása után sorra zártak be a bulgáriai, jugoszláv és a krími üdülőközpontok – az elvtársak ugyanis már csak az Aranyhomokra és a ružinovi Delfinbe jöttek volna szabadságolni.

horvat185

 Nem hiába kerültek ezek a csodálatos strandok a korabeli képeslapokra: az idelátogatók a nyári kikapcsolódás akkoriban forradalmian újnak számító lehetőségét próbálhatták ki: a betonnapozást. Mivel a dinamikusan fejlődő gazdaság lehetővé tette: betonpanelekkel borították be a fürdőhelyek füves részeit. Ezzel egyrészt megoldódott a füves részek idő- és energiaigényes karbantartása, másrészt pedig a fürdők látogatói egyenesen a forró betonra teríthették kockás pokrócaikat, így nem csak felülről, de alulról is pörkölődhettek, ráadásul kellemetlen bogarak sem másztak rájuk.

oz_barozky%20(2)

A mai szemmel megmosolyogtató, ciki képeslapok közé soroltuk a sablonnyomatos képeket is, amelyek Pozsony látványosságait úgy ábrázolják, ahogyan a valóságban soha nem voltak láthatók. Közülük is a legromantikusabb az, amelyik a tévétornyot ábrázolja, épp akkor, amikor a Zergehegy tetején tomboló szelek körülölelik. Ilyen ritka pillanatot még a fotósoknak is csak nagy ritkán sikerül megörökíteniük!

horvat114

Veres István

Támogatóink

Don`t copy text!