A Régi vásárcsarnok története nem csak a vásárlásról szól” Új pop-up kiállítás Trh-Piac-Markt

Hírek
2021 08 4.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás számos sikeres pop-up kiállítása után: “Batka János pozsonyi levéltáros világa,” “FADRUSZ”, “Pozsonyból Bratislava – 1919”, “Mi régi pozsonyiak vagyunk”, hétfőn, 2021. július 26-án került sor az új pop-up kiállítás megnyitására a Bársonyos forradalom terén, a Régi vásárcsarnok előtt. A „Trh-Piac-Markt (Multikulturális tér Pozsonyban)” című pop-up kiállítást a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a Régi Vásárcsarnok Szövetséggel közösen hozta létre.

 

Zuzana Godárová, aki a megnyitót vezette, üdvözölte Bolemant Évát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás elnökét és Jana Vašákovát a Régi Vásárcsarnok Szövetség csapatának tagját. A projekt koncepciójának  és koordinációjának felelősei ifjabb Papp Sándor  és Bolemant Éva voltak. A látványtervről és a grafikai munkálatokról  Szabó Réka gondoskodott.

A kiállítást Peter Janoviček kurátor nyitotta meg

 

A kiállítás a régi Pressburg és a modern Pozsony ikonikus vásárlóhelyének 111. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre. A régi piac ötvözi a múltat ​​a jelennel, és bizonyítja, hogy a piacokon való vásárlás még a digitális korban is népszerű.

Mi, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás, szeretjük a Régi vásárcsarnokot, amellyel évek óta együttműködünk, és a múltban több cikksorozatot tettünk közzé honlapunkon, annak történetének szentelve. Éppen ezért nagyon örülünk annak, hogy amikor a piac megemlékezik a jubileumról, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a város lakói és látogatói is többet megtudjanak történelméről.

A Régi vásárcsarnok története ugyanis nem csak a vásárlásról szól.

Fennállásának 111 évében a belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően tanúja volt azoknak a történelmi eseményeknek, amelyek a város és az egész ország történetét alakították. Nemcsak az 1989 -es tüntetések helyszíne volt a tér, amelyek elindították a kommunista rezsim bukását hazánkban, hiszen már 70 évvel ezelőtt is sor került itt tüntetésre, amelynek sajnos tragikus vége lett, többet erről a kiállítási tábláin is olvashatnak a kiállítás látogatói.

A kiállításunk nem csak a Régi vásárcsarnokkal foglalkozik.

Régebben a vásárlások leggyakoribb formája a piacokon való áru beszerzése volt. Pozsonyban a sok itt élo nemzetiség együttélésének, szimbiózisának példájává váltak.  A magyar, a német, a szlovák, a zsidó, a horvát vagy a bolgár árusok itt találkoztak, és a gyümölcsöktől, zöldségektől, hús- és pékárutól kezdve az állatokig mindent árultak.

A pozsonyi piacokon találkozott nemzetiségek és nyelvek keveréke volt az alapja annak, hogy miért nevezzük máig Pozsonyt multikulturális városnak.

Átvitt értelemben tehát elmondható, hogy a vásárlás is segített megalapozni városunk toleráns identitását.

A kiállított paneleken a szöveget gazdag képanyag egészíti ki, ezeket archív forrásokból gyűjtöttünk össze. Ezek a több, mint százéves képeslapok a régi piac épületének motívumával, sok eddig nyilvánosan nem publikált értékes korabeli fotó a sajtóügynökségekről, valamint a piacról készült fényképek, amelyeket Anton Šmotlák készített.

A Régi vásárcsarnoknak további, sokéves, sikeres, használati céljának megfelelő működést kívánunk, mivel a múltban sok éven át nem tudott vásárlóhelyként szolgálni.

Kívánjuk, hogy városunkban továbbra is jelen legyen a pressburgi és  pozsonyi piacról származó toleráns szellem.

Hogy mindannyian együtt építsunk egy olyan várost, amelyre büszkék vagyunk, és amelyben szeretünk élni.

Örömmel tölt el bennünket, ha a kiállítás felkelti a járókelők figyelmét, és arra inspirálja őket, hogy álljanak meg a mindennapi forgatagban, hisszük, hogy a kiállított anyag tartalma hozzájárul ahhoz, hogy a pozsonyiak jobban megismerjék a pozsonyi piacok és vásárlások történetét, valamint a Régi vásárcsarnok történetét. „

A kiállítás a Kisebbségi Kulturális Alap 2021 és a Pozsonyi Városi Alapítvány (Nadácia mesta Bratislavyň támogatásával valósult meg.

Pozsonyi Kifli

Fotók: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!