A Városi Színház képekben

Történelem
2024 05 1.

A Szlovák Nemzeti Színház történelmi épülete helyén korábban az 1776-ban épült Csáky-féle színház állt.

A pozsonyi Városi Színház egy képeslapon a múlt század 20-as éveiből.

Ennek állaga azonban a több mint száz éves működés során annyira leromlott, hogy a város vezetése a bontás mellett döntött. Így épülhetett meg 1884–86-ban Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei alapján a jelenlegi neoreneszánsz színházépület. A homlokzat tetejére Thália, a színház múzsájának szobra (Theodor Friedl alkotása), az erkély feletti ovális nyílásokba pedig Goethe, Shakespeare, Vörösmarty, Liszt és Katona József mellszobra került (Wilhelm Marhenke művei; Vörösmartyt azóta Mozartra cserélték). Az épület előtti tér a Ganümédész-díszkúttal (Tilgner Viktor alkotása) 1888-ra készült el. A színházat 1886. szeptember 22-én nyitották meg Erkel Ferenc Bánk bán című operájával, amelyet az első felvonás alatt maga a zeneszerző vezényelt.

A város kezdetben német és magyar társulatoknak adta bérbe a Városi Színházat, amelyek körülbelül az évad felében váltották egymást. Ezekben a társulatokban kezdte pályafutását az opera és a színjátszás több neves alakja, köztük Bruno Walter karmester vagy Rudolph Schildkraut, Olga Engl és Max Pallenberg színészek. Ebben az időszakban olyan világhírű komponisták is részt vettek műveik előadásában, mint ifj. Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre. Csehszlovákia megalakulása után jórészt az 1920-ban alapított Szlovák Nemzeti Színház előadási voltak láthatók az épületben, amely átvette a vezető szerepet a pozsonyi művészeti életben. Sikereihez nagyban hozzájárult Oskar Nedbal cseh karmester, aki 1923-tól ’30-ig az intézmény igazgatója volt. Meghatározott napokon, esetleg az éjszakai órákban azonban továbbra is játszhattak az épületben német és magyar társulatok is. A két világháború közötti időszakban az opera és a színház több világhírű alakja is vendégeskedett itt (többek között Pietro Mascagni, Richard Strauss, Emmy Destinn, Fjodor Saljapin, illetve Henny Porten, Felix Salten, Emil Jannings, Conrad Veidt, Luise Rainer). A második világháború után már csak a Szlovák Nemzeti Színház maradt az épületben, melynek színtársulata 1955-ben átköltözött az új Pavol Országh Hviezdoslav Színházba. Az épületet 1969–72-ben felújították és a ma már Komenský (Comenius) nevét viselő egykori Csáky tér felé kibővítették (Rajmund Hirth tervei alapján). A Szlovák Nemzeti Színház új épületének átadása (2007) óta a történelmi épületben jellemzően a színház operatársulatának előadásai láthatók.

Találkozó a Nemzeti Színház előtt 1958-ban.

A Városi Színház 1886. szeptember 22-én tartott megnyitó ünnepségének plakátja. A színház Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával nyílt meg, az első felvonás alatt maga a zeneszerző vezényelt.

A Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületének helyén 1776-tól a Csáky György gróf által építtetett városi színház állt, amely itt Körper Károly fotóján látható.

Egykori belépőjegy a Városi Színházba.

Mestské divadlo postavené v rokoch 1884 – 86  na dobovej pohľadnici z obdobia 1. Československej republiky.

A neobarokk Ganümédész-kút, Tilgner Viktor szobrászművész alkotása. A díszkutat a pozsonyi Első Takarékpénztár készíttette, és 1888-ban a városnak adományozta.

A Városi Színház a Monarchia idején.

A Szlovák Nemzeti Színház épülete egy korabeli képeslapon.

A Szlovák Nemzeti Színház épületének 1948-as átépítése.

PK

Fotók: Pozsonyi Kifli PT, Peter Janoviček

 

Támogatóink

Don`t copy text!