Az egykori pozsonyi országgyűlések épületében mutattuk be a Széchenyiről szóló mesekönyvet

Pozsonyi mesék
2016 12 2.

2016. november 28-án a Pozsonyi Kifli új helyszínen tartotta rendezvényét. A Pozsonyi mesék könyvsorozat negyedik kötete, Veres István: Széchenyi címmel megjelent kötete az Egyetemi Könyvtárban került bemutatásra, azon épület falai között, ahol annak idején maga Széchenyi István gróf is gyakran megfordult.

03

A rendezvény kétnyelvű volt, a magyar kötet bemutatására Juhász László publicista vállalta, aki a meséről többek között elmondta: „Politikus, miniszter, író, közgazdász – Széchenyi Istvánról, a Kossuth Lajos által a „Legnagyobb magyarnak” titulált polihisztorról gyakran hallunk, tanulunk róla az iskolában, most viszont a Pozsonyi Kifli jóvoltából egy olyan kötet látott napvilágot, amelynek a legnagyobb érdeme, hogy Széchenyit hús-vér magánemberként is bemutatja nekünk.”

07

A kötet szerzője Veres István próza- és újságíró (Vasárnap magazin). Illusztrátor: Farkas Júlia. A kiadvány nyolc történetet tartalmaz, amelyek Széchenyi István gróf életét és személyiségét, érdeklődési körét és szokásait hozzák közelebb az olvasókhoz.

01

Az eredeti pozsonyi mese szlovák változatát Ľubica Kepštová, költőnő, irodalomkritikus mutatta be. Kepštová kiemelte, hogy: „Széchenyi életének minden mozzanatán átsüt a ragályos lelkesedés, a hév és lendület, amelyre az emberiség minden korszakában szükség van az előremutató eszmék megvalósításához. A könnyed, intelligens humor leple alatt megtalálható a játékos ismeretterjesztés, az erkölcsi üzenet, az ösztönzés a konvenciókkal szakító, de előrevivő cselekedetekre és a környező világgal kapcsolatos esztétikai és harmonikus szemléletmódra.”

08

A kötetet Jitka Rožňová fordította szlovák nyelvre. Juhász László a szöveg fordítása kapcsán megjegyezte:„Valamennyi mese közül a személyes kedvencem a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását taglaló fejezet. Már alig várom, hogy elolvassam, vajon Jitka Rožňová, a kötet szlovák fordítója hogyan tudta visszaadni Pista barátunk ízes, í-zős nyelvjárásparódiában íródott stílusbravúrját.”

05

A bemutatón a kötetből Lucia Molnár Satinská és Ziff Stella részleteket olvasott fel. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás minden kedves érdeklődőnek köszöni a részvételt.

Azok számára, akik nem tudtak részt venni bemutatón, a könyv megtalálható december 22-ig a karácsonyi vásáron, a Ferenciek terén állomásozó Pozsonyi Kifli standjánál.

Pozsonyi Kifli PT.

Fotó: Stifter Mihály

Támogatóink

Don`t copy text!