Célegyenesben az Albrecht-ház

Civilkurázsi
2021 03 5.

2015-ben cikk jelent meg portálunkon az Albrecht-házról, amelyben rámutattunk Albrecht Sándor és János (Hansi) jelentőségére a város kulturális életében: https://pozsonyikifli.sk/egykori-es-leendo-muveszeti-kozpont-az-albrecht-haz/

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, végéhez közeledik a ház felújítása.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, végéhez közeledik a ház felújítása. Így alkalmunk nyílik arra, hogy visszatekintsünk – nem csupán a https://www.albrechtforum.com/ honlap idővonalán szemléletesen bemutatott kivitelezési munkálatokra, hanem azokra a számos fotóval dokumentált eseményekre és rendezvényekre is, amelyeket sikerült az udvaron és a házban megvalósítani, és amelyek előrevetítik a jövőbeli események dramaturgiáját.

2010-ben túlzás nélkül a tizenkettedik órában alakult meg az Albrecht Forum Polgári Társulás az omlatag ház megmentésére, és a Pozsonyi főegyházmegyétől hosszú távra bérbe kapta az épületet annak revitalizációja céljából. A társulás megmentette a műemléket a pusztulástól, és új életet hozott falai közé.

A 2004-es építészeti-történelmi kutatás, valamint az elmúlt évtizedben folytatott régészeti kutatás új ismeretekhez vezetett a telek nyugati részéről származó legrégebbi, kőrézkori és latén kori leletekkel kapcsolatban. A ház építésének legrégebbi szakasza a 13. század végére nyúlik vissza. Az akkori, félig a földbe süllyesztett épületből ma is megvan a pince a telek középső részén. A 17. században a házat nyugati irányba, a Káptalan utca (Kapitulská) felé, valamint keletre, a klarissza kolostor felé bővítették. A 2015-ös restaurátori kutatás több vakolat- és festésréteget is feltárt, és a szakemberek a 18. század utolsó negyedéből (első emeleti szalon), valamint a 19. század első negyedéből (a leendő Albrecht-emlékszoba) származó, szekkó típusú festmények restaurálását javasolták. Albrechték ezeket a dekoratív alkotásokat sosem látták, mivel az ő idejükben további rétegek alatt rejtőztek.

Az Albrecht Forum legaktívabb tagjainak Igor Valentovič vezette csoportja, műépítészek, restaurátorok, építési és kertészeti szakemberek mellett támogatók is rendszeresen kivették részüket a munkából, különösen Káptalan utcai udvarok (Kapitulské dvory) névre keresztelt rendezvény előtt. Az önkéntesek több ezer munkaórát dolgoztak le.

A sokéves szünet utáni első koncert 2012 szeptemberében csendült fel a ház udvarán, „Koncert a romok között” címmel. A Musica Aeterna zenekar újra megalakulása színhelyén játszhatott, és a rendezvény sikeréhez hozzájárult a Lotz Trio, a Solamente Naturali és a Quasars Ensemble is. A fellépő művészek között nem egy olyan volt, aki annak idején itt gyűjtött ihletet Hansinál, amit most továbbad tanítványainak és a hálás közönségnek.

Külön fejezetet érdemel a 2014–15-ben az Albrecht-ház javára szervezett három jótékonysági koncert, amelyeken zenélt a Musica Aeterna zenekar Martina Masaryková közreműködésével, fellépett a Pozsonyi Fiúkórus, a csúcspontot pedig a Szlovák Filharmónia hangversenye jelentette James Judd (a későbbi karnagya) vezényletével, Simona Houda-Šaturová és Marián Lapšanský szólistával. James Judd magáévá tette a felújítás gondolatát, és látogatásával is megtisztelte a házat.

Az Albrecht-ház 2014. május 1. óta a népszerű, többnyire évente kétszer, tavasszal és ősszel megrendezett „Káptalan utcai udvarok” esemény egyik helyszíne. Ez idő alatt több ezren látogattak el az udvarra, illetve a házba. A programban 2015 óta koncertek is szerepelnek, amelyeken neves művészek, valamint a pozsonyi művészeti alapiskolák ígéretes fiatal tehetségei is fellépnek, a hab a tortán pedig egy koppenhágai művészeti iskola diákjainak koncertje volt Olga Frederiksen vezetésével. A „Bartók és a fából faragott királyfi” című interaktív zenés bohócjáték Garajszki Margit és Júlia Urdová előadásában 2014 őszén nemcsak a gyermekek figyelmét kötötte le. 2016 májusában az Albrecht-ház és a Káptalan utca felélesztésének támogatására a Szent Márton-dómban tartott jótékonysági koncert művészeihez Stanislav Šurin és Marek Vrábel orgonaművész is csatlakozott.

 

Hamarosan tanúi lehetünk egy nagy elképzelés megvalósulásának. A tervek szerint 2021-ben megkezdi működését a kávézó és a co-working tér, a támogatók pedig már alig várják az Albrecht-emlékszoba, a kiállítási helyiség és a többfunkciós kulturális (zenei) szalon megnyitását. Mindennek felgyorsításához Ön is hozzájárulhat adományával, illetve termékek vagy olyan műtárgyak vásárlásával, amelyeket szlovák képzőművészek adományoztak a házfelújítás javára (ilyen például Miroslav Cipár különleges grafikája, a „Pozsony, a zene városa” vagy Daniela Olejníkova „Albrecht-ház” című rizográfiája).

Bízom benne, hogy ebben a páratlan kulturális központban gyakran találkozunk majd – nem virtuálisan.

Zuzana Godárová

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!