Egykori és leendő művészeti központ: az Albrecht-ház

Civilkurázsi
2015 03 1.

A Pozsonyi Káptalan utcán (Kapitulská) sétálva egy egyszerű, vadszőlővel befutott kapu mellett fekete emléktábla tűnhet a szemünkbe. Ebben a házban, a Káptalan utca 1. szám alatt élt 1945-től két jelentős zenész, Albrecht Sándor (1885. aug. 12. – 1958. aug. 30.) zeneszerző, a Szent Márton-dóm mellett működő Egyházzenei Egylet karnagya, a Városi Zeneiskola igazgatója, valamint Albrecht János (1919. jan. 7. – 1996. nov. 20.) pedagógus, zenetudós a Musica aeterna zenekar alapítója.

 

03

Albrechték itt vitték tovább a házi zenélés pozsonyi hagyományát, és szabad légkörben adtak át a fiataloknak nemcsak zenével kapcsolatos tudást, hanem elsősorban a művészet, a műveltség, a tolerancia, az összetartozás és a humanizmus szellemiségét. Több száz diákra, zenészre, zeneszerzőre, művészetbarátra voltak – s az ő közvetítésükkel mindmáig hallgatók, nézők, olvasók és rendezvénylátogatók ezreire vannak – hatással, a zenetanulókból lett tanárok pedig újabb nemzedékeket nevelnek. És ha sikerül az Albrecht-ház revitalizációjának terve, akkor ennek a stafétának újra meglesz az epicentruma. A szabad művészetek központja.

05

A visszaemlékezők beszámolnak János („Hansi”) kitűnő teájáról, szivarjáról, humoráról és széles látóköréről nemcsak a régi zene, hanem a képzőművészet, az irodalom és a matematika területén is. A kottákat – amelyek között az egyéb dolgaitól eltérően tökéletes rendet tartott – mindig a jelen lévő zenészek alapján válogatta. Mivel fakultatív előadása, a „Régi zene” iránt a pozsonyi Színház- és Zeneművészeti Főiskolán egy időben nem volt érdeklődés, legjobb diákjait a házába invitálta. Így jött létre a Régi Zene Barátainak Köre, és ebből nőtt ki később a régi zenét játszó Musica aeterna zenekar.

02

Albrecht Sándor mint a Szent Márton-dóm mellett működő Egyházzenei Egylet karnagya 1945-ben kapott lakást az egykori kanonoki házban, amely ma is a katolikus egyház tulajdona. Az épület legrégebbi része a telek közepén található. Ezt több lépésben bővítették két oldalról – keletre, a klarisszák kolostora, valamint nyugatra, a Káptalan utca felé –, így nyerte el mai formáját. A ház több építészeti stílus jegyeit viseli magán: míg a pincehelyiségekben gótikus elemeket találunk, a földszinti belső terekben a reneszánsz és a barokk, az emeleten pedig a klasszicizmus dominál.

04

Hansi felesége, Viera 2003-as halálával a ház évekre lakatlan maradt, állaga romlásnak indult, mígnem a tulajdonossal megállapodva 2010-ben az Albrecht Forum Polgári Társulás vette gondozásába. 2011 nyarán megkezdődött a ház felújítása, hogy új köntösbe öltöztetve ismét teljesíthesse egykori kulturális küldetését.

01

Ezt a törekvést az ország első számú szimfonikus zenekara, a Szlovák Filharmónia 2015. május 14-én jótékonysági hangversennyel segíti, nemzetközileg elismert előadókkal (Simona Houda Šaturová, Marián Lapšanský) és világhírű karmesterrel (James Judd). Az Albrecht-ház revitalizációja indíttatásának és anyagi vonzatainak ismeretében a fellépők a koncert teljes bevételét erre a nemes célra ajánlják fel. A nézők 35 eurós egységes belépő fejében egyedülálló hangversenyélményben részesülhetnek, kötetlenül találkozhatnak a művészekkel, zenével kapcsolatos ajándékot kapnak, és hozzájárulnak a zene- és kultúrtörténetünk egy páratlan helyszínének felélesztéséhez.

 

Az érdeklődők a ház revitalizációját illetően a www.albrechtforum.eu címen, illetve 2015. május 1-jén, pénteken, a Káptalan utcai udvarok (Kapitulské dvory) névre keresztelt egynapos rendezvényen közvetlenül a felújítás helyszínén, a Káptalan utca 1. szám alatt tájékozódhatnak.

Zuzana Godárová

Fordította: Böszörményi Péter

Fotó: Kamil Vyskočil, Martina Šimkovičová, Rajter Adrián, Jakub Dvořák

 

Elérhetőség:

www.albrechtforum.eu

Tel.: +421 2 5443 0998

Mobil: +421 908 709895

E-mail: info@albrechtforum.eu

Támogatóink

Don`t copy text!