„Nehera – jó ruha”

Régi pozsonyi történetek
2014 03 20.
„Aki hozzánk betér, az nem áruházban érzi magát, hanem egy üde parkban, melynek szökőkútja a magasba lövelli a csillámló vizet.

 

Ez vendégeink felfrissítésére szolgál, a zöldellő növények pedig decemberben is a nyár illúzióját keltik. De ez mégsem park, hanem

 

a munka, elegancia és szépség központja, a Nehera cég öltönyháza.”

 

 

kut

Többek között így csábította a vásárlókat röviddel megnyitása után Szlovenszkó legmodernebb áruháza, a Nehera ruhaház. A kitanult lakatos, Jan Nehera aligha sejtette, amikor 1923-ban a morvaországi Prostějovban megalapította kicsi cégét, hogy ebből néhány éven belül egy külföldön is ismert óriási konfekcióvállalat lesz. A vállalkozás azonban repülőrajtot vett. A találékony üzletember igencsak adott a szolgáltatások színvonalára: a vásárlók kényelméről különleges képzésben részesült eladók gondoskodtak, erőltetés nélkül kínálták a gazdag választék darabjait, amelybe a ruhaneműn kívül minden divatkiegészítő is beletartozott, a lábbelit is beleértve. A cég egy idő után saját öltönymodelleket is készített. Tomáš Baťa üzleti stratégiáját alkalmazva, Nehera is saját bolthálózatot hozott létre (innen a „prostějovi Baťa” ragadványnév). Ez kitűnő megoldásnak bizonyult: 1938-ban már 130-nál is több boltja volt Csehszlovákiában, összesen mintegy 1000 alkalmazottal. A „Nehera šije šaty dobre” („Nehera – jó ruha”) reklámszlogent az egész ország ismerte.

Nehera ekkor úgy döntött, Szlovenszkón is terjeszkedni kezd: jóllehet 1931 óta működtek már itt boltjai, a prostějovi központtól független, új vállalatot alapított. Az ország felosztása sem jelentett számára akadályt, 1939 őszén már állt a trencséni gyára, majd gombamód kezdtek szaporodni a fióküzletek, december elején már minden nagyobb városban működött legalább egy a nem kevesebb mint 35-ből! Természetesen szükség volt egy főüzletre, amely a legméltóbban képviseli a vállalatot. A választás persze Pozsonyra, az ország fő- és legnagyobb városára esett, melynek „szívében” (mint a reklám fogalmazott), a Széplak utca (Obchodná) 4. szám alatt a Nehera cég megszerezte az egykori Schön ruhaház lukratív helyiségeit (az épület Weinwurm Frigyes és Vécsei Ignác 1934-es munkája; az idősebb pozsonyiak emlékeiben Pionier áruházként élhet, a fiatalabbak Svet knihy könyvesboltként ismerhetik). Neheráék nem lazsáltak, kisebb átalakításokkal rövid idő alatt Szlovenszkó legmodernebb ruhaházát alakították ki a három szinten.

 emelet

Miután a megnyitást (1939. november 25.) követően a pozsonyi sajtó is hírt adott róla, hogy „A Nehera ruházati és divatszolgáltató már megnyitotta szolgáltatási házát a Széplak utcában”, özönleni kezdett oda a vásárolni vágyó és (főleg) kíváncsi, nem csak pozsonyiakból álló tömeg. A nagyvárosias kirakatok előtt kíváncsiskodók nyüzsögtek, távolabb kisebb csoportok vitatták meg szenvedélyesen az odabent látottakat. Voltaképpen mi várta bent a vásárlót? Lépjünk most be együtt. A földszinten impozáns eladóterem fogad, közepén vidáman csobogó szökőkúttal. Az áttekinthetően három szintre osztott áruházban rend és elegancia uralkodik, akarva-akaratlan az lesz az ember érzése, hogy itt valami igazán nagyszerű dolgot hozhat létre. Alig tekintettünk körbe, máris sietősre fogjuk lépteinket: a közeli felvonó felől piros egyenruhás, fiatal liftboy integet hívogatóan, és felvisz az első emeletre. Kényelmes klubfotelek mellett elhaladva jutunk a női részlegbe, ahol hosszú, tömött sorokban függenek a kabátok, ruhák, köntösök, sportruházat, amit csak el lehet képzelni. Mellettük a kiegészítők, minden, ami egy kabáthoz illik: kalapok, sálak, esernyők. A hölgyek azonban nyilván a földszinten is elidőznek, a széles harisnya- és fehérnemű-választékkal ismerkedve.

 ferfi2

Az urak is éppúgy megtalálják itt a magukét, nem véletlenül kapta a Nehera-áruház a Szolgáltatások háza nevet: a tengernyi télikabát, öltöny, zakó, sportruházat, munkaruházat, köntös, házikabát bizony leköti az ember figyelmét. A hölgyekhez hasonlóan az urakat is tágas részlegen várják a pulóverek, zoknik, ingek, nagykendők. Míg ők válogatnak, a szebbik nem képviselői a pihenősarokban ücsörögve szemezgethetnek az újságból.

neni

Az emeleten a gyermekrészlegbe bepillantva cinkos mosollyal állapítjuk meg, hogy a Nehera érti a látogatók lélektanát. A csemetéket az egzotikus növények között kisasztal és kisszékek, hintaló és hattyúhinta várja.

 

„Hozzánk az édesanyák bátran magukkal hozhatják csemetéjüket, akinek nem kell vásárlás közben unatkoznia: ha hintázni támad

 

kedve, felpattanhat a csak rá váró hintalóra, de a délszaki növények közötti hattyúhintába is beülhet, miközben a

 

mamája kabátot vagy ruhát válogat neki.”

 

gyerekek

Még egy részleget találunk ezen a szinten, amely az eleganciára nagyon adó vásárlók kedvében szeretne járni a legújabb modellekkel. Ismét liftbe szállunk, így jutunk a második emeletre. Itt méret utáni finommunka folyik, szabóműhely működik igényeseknek és azoknak, akik nem találnak a testalkatuknak megfelelő konfekcióárut. A hatalmas bálák láttán biztosak lehetünk benne, hogy a Neherának egy darabig nem kell anyaghiánytól tartania. Mind tiszta gyapjú, semmit sem kevernek hozzá. Amikor rövid búcsúzás után ismét az utcán állunk, még fülünkben csengenek a hangszórókból szóló kellemes dallamok. Csatlakozhatunk egy közeli csoporthoz, ahol éppen arról folyik a szó, hogy ki mit vesz szeretteinek karácsonyra a Neherában…

babak

Ahogy az már lenni szokott, ez a vállalkozás is dicstelen véget ért. 1948-ban 22 magánkézben lévő ruhagyár, köztük a Nehera is az akkor létrehozott Odeva nemzeti vállalat vagyonának része lett. Ez 1990-ben Ozeta néven az első két szlovák részvénytársaság között volt. A vagyonjegyes privatizáció eredményeképpen 18 ezer természetes vagy jogi személy tulajdonába került, végül pedig csődbe ment. A Nehera, Odeva vagy Ozeta -alighanem minden idők leghíresebb szlovák ruhagyára, amely Pozsony történetében is kitörölhetetlen nyomot hagyott – 2007 óta nem létezik többé.

Ján Vyhnánek

Fordította: Böszörményi Péter


Nagyobb térképre váltás

Támogatóink

Don`t copy text!