Dokumentumfilm készül az oroszvári kastélyról

Hírek
2023 10 25.

Mint egy elvarázsolt kastély alussza Pozsony közelében csipkerózsika-álmát már évek, évtizedek óta az oroszvári kastély. A festői szépségű építmény múltja regényes, jelene szomorú és szégyenteljes, jövője pedig bizonytalan.

Mi áll a hátterében az elhagyatottságnak, valamint pusztulásnak? Egyáltalán mitől olyan különleges az oroszvári kastély? Kik voltak a lakói, és milyen volt az életük? Milyen családi szálak fűzik a kastélyhoz az Oscar-díjas német filmrendezőt, Florian Henckel von Donnersmarckot? Rátalált -e végül az oroszvári kastélyban a boldogságra gróf Lónyay Elemérrel Stefánia, belga királyi hercegnő, Rudolf trónörökös özvegye? Kire hagyta örökül a Lónyay házaspár a kastélyt, s hogyan vált az a szlovák néptáncmozgalom forráshelyévé és későbbi fellegvárává? Miről szólt és hogyan zajlott az örökösödési per, végleg véget ért-e már, s egyáltalán, mikor indulhatnak el végre a réges-régen beígért felújítási munkálatok?

“Az elzárt kastély – az oroszvári kastély története” címmel új dokumentumfilm készítésébe kezdett A magunk módjára üvölteni című nagy sikerű Kassák-film két társszerzője, Jakubecz László és Czímer Gábor.  A film a Historia Aperta PT égisze alatt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával készül. A fő szakmai partner, a Pozsonyi Kifli PT és a társulás egyik alapítója, Ifj. Papp Sándor.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Somogyi Tibor

Támogatóink

Don`t copy text!