Egy majdnem elfelejtett pozsonyi temető

GENIUS LOCI
2015 11 1.

A Várhegy oldalában lévő egykori terézvárosi katolikus temetőt (ma Mikulášsky cintorín) csak kevesen ismerik. Hatalmas fák közé rejtett nyugalmas sziget, titkos világ, ahol a nyüzsgő főváros színes forgatagában elfáradt utazó még ezen a világon tökéletes nyugalmat talál.

dscf4516

dscf4518

A meglehetősen kis alapterületű, „családias“ hangulatú sírkertbe egykor a Vödric és a Váralja lakói temetkeztek. Nem sikerült kiderítenem, hogy mióta működik (a szomszédos – a mai ortodox – zsidó temetőt 1846-ban nyitották meg). Tizennégy évvel ezelőtt még temettek ide, legalábbis az egyik síremlék tanúsága szerint: a friss halottat egy régi sírba – az őseiébe – helyezték, a neve egy külön táblára került, amelyet az eredeti sírkőre erősítettek. A dolog külön érdekessége, hogy míg az 1851-ben és 1883-ban született azonos nevű apa és fia (?) keresztneve németül van feltüntetve a németes hangzású családnév előtt, addig az 1912 és 2000 között élt leszármazottjuk a felmenői által viselt Johann helyett már Ján-ként szerepel.

dscf4568

dscf4566

A hegyre felkúszó sírkert talán legmagasabban fekvő pontján áll az 1900-ban épült, romjaiban is tekintélyt parancsoló neogótikus Kittler-kripta, amelyet Ferdinand Kittler (1839–1906) építtetett a maga és családja számára. Az 1876-ben alapított Kittler és Gratzl építészeti cég az egyik legsikeresebb ilyen vállalkozás volt Pozsonyban. A helybéli születésű Ferdinand Kittlernek, a cég egyik alapítójának és tervezőjének halála után társa, Karl Gratzl nem folytatta tovább a munkát, és az addig jól prosperáló vállalkozás megszűnt. A Kittler és Gratzl cég által tervezett és/vagy épített házak zöme azonban ma is áll. Az egyik legismertebb munkájuk az egykori Lőrinc-kapu utca (ma Laurinská ulica 19) kétszer megtört homlokzatú háza, amely az evangélikus konvent számára készült. A későbbi Hotel Krym épületét saját célokra emelték 1891-ben, ez volt az akkor megnyitott Baross Gábor utca (ma Štúrova ulica) első háza. Az egykori Úri utcában (ma Panská ulica) álló Szent Szalvátor gyógyszertár épülete is a Kittler és Gratzl cég munkája.

dscf4520

dscf4525

A máladozó vakolatú Kittler-kripta belsejében is siralmas állapotok uralkodnak: az egyik falból hiányzik a márványtábla, és a sírbolt lejáratának fedele is gyanúsan el van mozdítva… Az egész épületre ráférne egy alapos tatarozás. A sírboltot a szakirodalom is számon tartja, mint a neogótikus építészet szép pozsonyi példáját. Szomorú, hogy ennek ellenére – szemmel láthatóan – semmilyen lépés nem történt a megóvását és felújítását illetően.

dscf4540

Az idő vasfoga nem kíméli a többi síremléket sem: a természet igyekszik magáévá tenni és visszavenni a követ, amelyet kiszakítottak belőle. A lassú pusztulásában is lenyűgöző és vadregényes sírkert a Duna-part felől, az alagúttól (Tunel) jobbra magasodó tömbház mögül is megközelíthető: a ház mögött fölfelé tartó lépcsőkön felkapaszkodva előbb egy parkolóba lehet jutni, ám balra és kissé fölfelé haladva hamar láthatóvá válik a temető romos bejárata. Ortvay Tivadar idejében még a Károlyfalvi úton volt található, ma Žižkova ulica 34 a pontos címe.

B. Mánya Ágnes

Fotó: Stifter Mihály

Támogatóink

Don`t copy text!