Flórián visszatér a Flórián térre

GENIUS LOCI
2014 03 21.

Hét év után visszakerül a Virágvölgyi templom előtti Flórián térre a Szent Flórián-oszlop szoborcsoport, illetve annak mása. Az elmúlt héten fokozatosan a helyére került az alsó része, hétfőn pedig a szoborcsoport egyes alakjait darus emelővel rakták az oszlopra. A munkálatok májusig folytatódnak, akkor várható a hivatalos átadás.

img_6024

A barokk szoborcsoportot 2007-ben távolították el az emelvényről, állapota ugyanis jelentősen megromlott. Egyrészt anyagát, a mészkövet kikezdte az időjárás, és a villamosforgalom okozta rengések pedig meggyorsították az erodálódást, és a szobor statikájában is kárt tettek. A felújítás kezdetén 465 000 euróra számították ki a restaurálás költségeit, de 2009 és 2011 között ezek a munkálatok szüneteltek.

horvat191_1907kicsi

Pozsony egyik legrégebbi barokk szoboregyütteséről van szó, amelyet 1732-ben építettek és Flóriánnak a tűzoltók védőszentjének szentelték fel. Kezdetben a Lőrinckapuval szemben állt a Tyúkpiacon, ahol 1938-ban már annyira akadályozta a forgalmat, hogy a Virágvölgyi templom elé helyezték.

(vi)

Támogatóink

Don`t copy text!