Funkcionalizmus – a pozsonyi avantgárd. Bemutatjuk portálunk legfiatalabb szerzőjét. :)

Város
2023 01 18.

A mindössze tizenhat éves, pozsonyi Juraj Hermann, a Juro Hronec Gimnázium angol nyelvű nemzetközi tagozatának diákja kiskora óta lelkesen érdeklődik szülővárosa iránt, és amikor az iskolában évfolyammunka-témát kellett választania, úgy döntött, cikksorozatot ír Pozsonyról, annak izgalmas, ám nem feltétlenül közismert látnivalóiról. A projektnek köszönhetően Juraj jobban megismerte a várost, a Pozsonyi Kifli pedig örömmel közli az ifjú helytörténész egyik, eredetileg angol nyelven írt cikkét, teret adva ezzel a Pozsony történetéért lelkesedő legfiatalabb generációnak és munkáinak.

Míg külföldön vegyes volt a visszhangja, az 1920-as évek Csehszlovákiájában gyorsan teret hódított a funkcionalista építészeti stílus.

A Bauhausként is ismert funkcionalizmus nem sokkal az első világháború után alakult ki. Bár a nagyhírű, virágzó art deco mellett bontakozott ki, a két stílus eltérőbb talán nem is lehetne. A funkcionalizmusban az épület minden zuga szolgált valami célt, így „a funkció meghatározza a formát” elv jegyében lekoptak a díszítőelemek, és a szimmetria is elvesztette jelentőségét.

A funkcionalista megoldások keresésének soha véget nem érő útja változásokat hozott az építészetbe. A falak a feltétlenül szükséges vastagságúra zsugorodtak, az ablakokat nem a külső szimmetriához, hanem a beltérhez igazították, az építész pedig a belsőépítészeti munkákban is részt vett, gyakran még az enteriőrhöz tökéletesen illő bútorokat is ő tervezte.

Živnodom / Nová Scéna (Új Színpad)

 

A funkcionalizmus a húszas években különös népszerűségnek örvendett az ország második és harmadik legnépesebb városában, Pozsonyban és Brünnben. Ezek a városok ugyanis erőteljes növekedésnek indultak, az építtetők pedig vevők voltak az új stílusra. Ez az ügyfélkor tehetős volt, iskolázott, világlátott – és különbözni akart az előző generációktól.

Pozsony első számú funkcionalista építésze, Weinwurm Frigyes az új lakóforma ideáját megvalósító modern építészet hirdetője volt. Az új forma többek között azt jelentette, hogy a lakóteret funkcionális zónákra osztották, amelyek mindegyike más-más célt szolgált, így minden házban, lakásban hatékonyan használták ki a rendelkezésre álló teret.

Az új elképzelések gyorsan terjedtek. Ennek eredménye például az Amerikai téri (Americké námestie) többlakásos Avion-ház, ahol a lakásokhoz külön konyha és fürdőszoba tartozott. A pozsonyi funkcionalizmus további példája a Živnodom, amely jelenleg a Nová Scéna (Új Színpad) színháznak ad otthont. Ez az ugyancsak díszítőelemek nélküli épület a jobb térkihasználás érdekében kissé a járda fölé dől, oszlopokkal alátámasztva.

Az Avion-lakóház az Amerikai téren

 

Az új stílus legeklatánsabb példái azonban a Slavín és a vár környékén található villák, amelyeken jól láthatóan manifesztálódnak a funkcionalizmus alapelemei: a lapos tető, a szalagablakok és a sima homlokzati vakolat. Az aszimmetrikusan elhelyezett ablakok arról tanúskodnak, hogy az építészek nem a külső látványra koncentráltak, hanem a belső funkciók köré tervezték az épületet.

Funkcionalista villa a Krčméry utcán

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a külső megjelenésre nem fordítottak gondot. Ezek az épületek kívülről elegánsak, letisztultak – ezt a hatást különféle mértani formákkal és építészeti elemekkel érik el. És éppen ez az épületenként eltérő, sajátos dizájn biztosítja a funkcionalista épületek egyediségét és szépségét.

Juraj Hermann

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!