Időutazás a Széplak utcában

Tematikus városnéző séták
2019 09 29.

2019. szeptember 21-i városnéző sétánkon a modern Pozsony Óvárosa szégyenfoltjának számító Széplak utcába látogattunk el.

Vezetőnk a Pozsonyi Kifli alelnöke, Ján Vyhnánek volt, akinek köszönhetően megfeledkezhettünk az utca jelenlegi problémairól. Új kutatásai és izgalmas előadásmódja teljesen más fényben tüntették fel számunkra ezt a helyet.

A Széplak utca egyes részei mindmáig a letűnt idők hangulatát árasztják, és számos érdekesség kapcsolódik azokhoz. Megtudhattuk például, hogy milyen történetek fűződnek városunk szülöttei, Johann Nepomuk Hummel, Christian Ludwig, Adolf Frankl vagy Lőwy Jenő nevéhez.

Kevesen tudják, hogy ebben az utcában működött az első telefonközpont, vagy azt, hogy pozsonyi tartózkodásai idején hol lakott Deák Ferenc. Élete fontos szakaszát töltötte itt Eugen Suchoň zeneszerző. Meghatározó helyszínei a város életének az egykori áruházak (Schön, Hirschbein, Pionier és Pavúk), a Palace szálló és a Tehlár-féle pozsonyikifli-pékség.

Köszönjük a nagy érdeklődést! Várjuk Önöket további programjainkra! Eseménynaptárunk ITT: https://pozsonyikifli.sk/esemenynaptar/

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!