Kapuk és átjárók az Óvárosban ‒ pozsonyi fotósok lencséjén keresztül

Kultúra
2024 03 5.

Egy fényképészekből álló Facebook-csoport tagjai saját fotókiállítással készültek, amely a Martineum Galériában, a Szent Márton-székesegyház melletti épületben tekinthető meg. A kiállítás április végéig ingyenesen látogatható.

Történelmi városként Pozsonynak is megvannak a maga rejtett szépségei és olyan zugai, amelyeket a mindennapi rohanásban könnyen figyelmen kívül hagyunk. A városban megbúvó belső udvarok vagy árnyas kapualjak gyakran észrevétlenek maradnak a siető emberek számára, s olyan kapuk mögött rejtőznek, amelyek gyakran önmagukban is műalkotások. A Kapuk és átjárók az Óvárosban (Brány a podbránia v Starom meste) című fotókiállítás célja, hogy ezeket a kevésbé ismert helyeket a fővárosiak és az azon túl élők is szélesebb körben megismerjék.

A kiállítást a mostanra több mint nyolcezer követőt számláló, „Bratislava v hľadáčiku” nevű Facebook-csoport adminisztrátorai szervezték: Rudolf Baranovič, Miroslava Mydliarová, Ľudo Németh és Jana Kollárová. A tárlatot a Martineummal közösen készítették elő, és a Rudnayovo námestie 3 (Székesegyház tér 3) cím alatt tekinthető meg.

Jana Kollárovát, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egyik tagját kérdeztük a fővároshoz fűződő kapcsolatáról, és arról, annak mely elemeit szereti leginkább fotózni.

„Imádom a várost, és bár nem itt születtem, már negyven éve élek itt. Szerettem volna jobban megismerni Pozsonyt, eljutni olyan helyekre, amelyek a turisták számára általában elérhetetlenek, ezért elvégeztem egy tanfolyamot a Pozsonyi Kulturális és Információs Központban (BKIS). Azóta is újabb és újabb helyeket fedezek fel, csak most már fényképezőgéppel a kezemben. És tulajdonképpen ez a válasz a második kérdésedre. Leginkább a történelmi épületek rejtett zugait és részleteit szeretem fotózni.”

Kollárovának két olyan fényképe is megtalálható a kiállításon, amely a Káptalan utcát örökíti meg. Hangulatuk varázslatos, emlékeztetve minket arra, hogy Pozsony még esőben és éjszaka is csoda szép.

A Pozsonyi Kifli munkatársa, Daniela Bičanovská is a kiállítók között van, felvétele a Plébánia utcát kapta lencsevégre az Egyetemi Könyvtár épületével és kapualjával.

Daniela Bičanovská a kiállított fényképe mellett. Fotó: Helena Jankovičová Kováčová.

„Több mint pozitív a kapcsolatom Pozsonnyal. Itt nőttem fel. Szeretem fotózni és láthatóvá tenni. Szeretem körbejárni, és szeretek hallani róla. Pozsony egy történetekkel teli város. Ezt kedvelem benne leginkább. Főként a város építészetét örökítem meg. Lenyűgöznek a különböző épületek, legyenek azok modernek, történelmik vagy romosak. Az elmúlt két évben kulturális eseményeket is fényképeztem – leginkább különböző szubkultúrák koncertjeit. Ezek is Pozsonyhoz tartoznak” – részletezte Daniela magazinunknak.

Danielával együtt megtekintettük a kiállítást, majd ellátogattunk az egy emelettel feljebb található hangulatos Martineum kávézóba, melynek falain a régi Pozsonyról készült történelmi képek láthatók. Kétségtelen, hogy ebben a 16. századi épületben és az ott bemutatásra került fényképeken a régi találkozik az újjal. Jöjjön el és nézze meg Ön is! A kiállítás 2024. április végéig ingyenesen látogatható.

A Martineum kávézóban.

Peter Janoviček

Fotó: Daniela Bičanovská

Fordította: Hernádi Henriett

Támogatóink

Don`t copy text!