Kétnyelvű, interaktív kiállítás Pozsony történelméről, nem csak pozsonyiaknak

Hírek
2014 09 17.

Tegnap (2014.szeptember 16.) nyílt  meg a pozsonyi Balassi Intézet könyvtárában a HALLÓ, POZSONY! Pozsony története magyar szemmel / HALÓ, PREŠPOROK! Dejiny Bratislavy maďarskými očami“ című kétnyelvű kiállítás. A projekt szervezője a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás, az ötletgazdák (és egyben megvalósítók) Ifj. Papp Sándor, Szabó Réka és Molnár Csaba.

reklam_filmhp_hu_sk

A megnyitón beszédet mondott Ján Valo levéltáros és történész, a Pozsonyi Comenius Egyetem tudományos munkatársa, aki köszönetet mondott a Pozsonyi Kiflinek, amiért ezen kiállítás által is igyekeznek feléleszteni és népszerűsíteni Pozsony multikulturális, többnemzetiségű és többnyelvű tradícióit. Hozzátette: bár a levéltárosokról és a múzeumi dolgozókról az a hír járja, hogy kincseiket szeretik szépen elzárni a fiókba és nem szívesen mutogatják másoknak, erre a kiállításra ez egész biztosan nem érvényes, hiszen minden fiók nyitva áll a látogatók előtt, és azok kihúzása után felfedezhetik Pozsony történelmének egy újabb apró darabkáját.

img_6998%20(1280x853)

Szabó Réka, a kiállítás egyik szervezője a könyvtárban berendezett kiállítást a következőképpen jellemezte: „Célunk volt, hogy megpróbáljunk minél többféle mediális eszközön keresztül minél többet megmutatni a város múltjából. Ezért használtunk különböző, kétnyelvű audiovizuális eszközöket, de igyekeztünk meghagyni a könyvek elemi szerepét, jelenlétét is. Szeretnénk, ha a város magyar oldalát nem ismerők megismerhetnék azt, és szeretnénk azt is, hogy a várost csak magyarként ismerők Pozsonyt itt részletesebben megismerve, annak sokoldalúságát is felismernék.”

img_7032%20(1280x853)

Ifj. Papp Sándor, a másik szervező elmondta, ez a kiállítás tulajdonképpen a könyvtári tér újragondolása multimediális kiállítási eszközök segítségével. „Azt szeretnénk elérni, hogy a városban élő szlovákok és az ide látogató turisták képet kapjanak arról: Pozsonynak soknemzetiségű múltja van, melyben a helyi magyar közösség aktív szerepet játszott, és hogy mindennek a történelmi Magyarország adott keretet“ – tette hozzá.

img_7052%20(1280x853)

A tárlat öt tematikus egységbe osztva mutatja be a Magyar Királyság egykori fővárosának történetét, cseppet sem szokványos módon. Öt kisfilmről van ugyanis szó, melyek keretében egy közismert színész, Ludwig Bagin tart korabeli metszetekkel, képeslapokkal, fotográfiákkal, filmfelvételekkel, valamint Monty Python-i szösszeneteket idéző animációkkal színesített, igencsak szórakoztató, helyenként interaktív kiselőadást a város múltjáról. A külön LCD-monitorokon megjelenített, Molnár Csaba által rendezett kisfilmek olyan lokális történeteket idéznek meg, melyek műfajilag a mondákkal, anekdotákkal, városi legendákkal rokoníthatók, és melyeknek van több-kevesebb képi ábrázolása, tárgyi lenyomata, történeti vagy kortárs emlékezete is. A történeteket retró jellegű telefonkagylókból hallgathatjuk meg két nyelven: magyarul és szlovákul.

A fő csapásvonalnak számító történeti kisfilmeken kívül még jó adag extrával csábítja a látogatókat a kiállítás. Van olvasósarok, ahol a vendég egy korhű fotelben kényelmesen elhelyezkedve lapozgathatja a korabeli Pozsony legfontosabb sajtótermékeit, a 18. századi Magyar Hírmondótól kezdve a századfordulós Nyugatmagyarországi Híradóig.

3

Előfordulhat, hogy miközben békésen olvasgatunk, egyszerre csak megszólal az aranyozott fakeretes fényképtartó, és megjelenik mellettünk már jól ismert kalauzunk, Bagin, aki ezúttal a pozsonyi sajtó gazdag történetével szórakoztat minket. Mindeközben egy régi gramofon tölcséréből a pozsonyi kötődésű zeneszerzők leghíresebb darabjai szólnak. A polcokon, vitrinekben főként a dualizmus és a két világháború közötti időszak mindennapi használati tárgyai, valamint képi és írásos emlékei tekinthetők meg, de az egyik monitor alatt elhelyezett fiókos szekrényben is felfedezhetünk mindenféle apró „kincseket“, Pozsony történelmének egy-egy értékes darabkáját. A kiállított képanyag legkülönlegesebb darabja minden bizonnyal a Mária Terézia-emlékmű lerombolásáról titokban készült fényképsorozat 1921-ből, amely Monika Schweighofer családi hagyatékából került a Pozsonyi Kifli tulajdonába.

mt

Akinek pedig még ez sem lenne elég, az belehallgathat a Kumlik Emil 1907-es Képes pozsonyi kalauzából készült hangoskönyvbe, illetve leülhet egy számítógép elé böngészni a Pozsonyi Kifli olvasói által már jól ismert, három nyelvű Ortvay Adatbázist, mely tartalmazza Pozsony jelenlegi és egykori utcáinak, tereinek, valamint rangosabb épületeinek magyar, szlovák és német nyelvű elnevezéseit, illetve ezek rövid történetét is.

ortvay%20banner

Aki tehát szeretné szórakozva megismerni Pozsony történetét, és egy igazán ötletes és színvonalas kiállítás élményével gazdagodni, az látogasson el mielőbb a Balassi Intézet (vagy más néven Pozsonyi Magyar Intézet) könyvtártermébe, a Védcölöp utca (Palisády) 54. alá. Megéri!

Kacsinecz Krisztián

Fotó: Pálmai László

Támogatóink

Don`t copy text!