Megjelent a 2018-as Pozsonyi Naptár! „Souvenir de Pressbourg” Körper Károlytól

Híres pozsonyiak
2017 11 2.

Negyedik éve jelenteti meg a régi Pozsony képeit felvonultató népszerű falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás: a 2018-as kiadványba a legendás pozsonyi fotográfus Körper Károly százharminc éves felvételei közül válogattak a szerkesztők.

Pozsony városának és lakóinak egyik legjelentősebb 19. századi fényképésze az egykori monarchia számos polgárának sorsában osztozott. Körper Károly Lombardia központjában, az akkor Ausztriához tartozó Milánóban született. Édesapja, Károly császári tiszt volt, édesanyja, Salome a családról gondoskodott. Körper, miután a birodalom fővárosában, Bécsben kitanulta a fényképészetet, Pozsonyban telepedett le.

03

A Grassalkovich-palota

04

A Vármegyeház tér

Egészen bizonyos, hogy első fotóit a városról még a 19. század 60-as éveinek végén készítette, ezeken a felvételeken ugyanis olyan építmények és helyek szerepelnek, amelyek megörökített alakjukban csak eddig az időszakig léteztek vagy voltak ismertek

Körper 1870-ig beltéri portrékat is készített, a 19. század 70-es és 80-as éveiben pedig főként vizitkártyákkal és kabinetképekkel foglalkozott. A vizitkártyák (carte de visite) kemény kartonra ragasztott kisalakú, kb. 6 x 10 cm-es fényképek voltak. André Disdéri párizsi fotográfus 1854-ben szabadalmaztatta az ötletét, és hihetetlenül meggazdagodott belőle. Kezdetben csak portrék készültek ebben a formátumban, de hamar megjelentek a város- és tájképek is. A karton hátoldalán elhelyezett grafika a kép készítőjét vagy a műtermet reklámozta. A portrékat családi albumokba gyűjtötték, a városképeket emlékül és ajándékként vásárolták, akárcsak ma a hűtőmágneseket. A kabinetképek (cabinet portrait) a 19. század 60-as éveinek végén jelentek meg, a vizitkártyák népszerűségének hanyatlásával. Nagyobb alakú, rendszerint 16 x 11 cm-es képek voltak.

08

A Kossuth Lajos tér (Ma: Hviezdoslavovo námestie)

12

A Nemzeti Szálloda és a Zöldfa fogadó a mai Hotel Carlton helyén volt

Körper Károly a Széna téren (mai Május 1.) nyitotta első műtermét. Az épület ma is áll, de siralmas állapota miatt kétséges a további sorsa. 1894-ben a Kórház utcában újabb műtermet nyit. A sarokház, melynek homlokzata részint a Kórház, részint a Mária utcára (Mariánska ulica) néz, elsősorban a legendás Kryštál bárról ismert. Körper a hagyományos fotografálás mellett egyéb szolgáltatásokat is kínált, nagyítások készítését is vállalta, és fényképészeti kellékeket árusított. Mivel 1894 és 1910 között legalább két helyen működött fényképészete, tulajdonképpen Pozsony első fotólabor-hálózatát hozta létre. Műtermeiben több képzett fotográfust és fotólaboránst alkalmazott, akik jórészt az ő cégében tanulták ki a mesterséget.

10

A Ventur utca

09

A Rendi Színház épülete

Bár Körper műtermi portréfotózással is foglalkozott, igazi területe Pozsonynak, a város építészeti és történelmi emlékeinek, aktuális eseményeinek és mindennapjainak a fotózása volt. Tereket és utcákat bemutató, rendkívül kifejező zsánerképei a korhoz mérten kitűnő technikával készültek.

Körper Károly rendkívül kiterjedt életművét máig nem dolgozták fel teljesen. Vizitkártyái és kabinetképei, képeslapjai és fényképei ma értékes gyűjteménydarabok. Művei részben a Pozsonyi Városi Múzeumban, részben gyűjtőknél találhatók.

13_körper

A felvételen Körper Károly látható

Külön említést érdemel a „Souvenir de Pressbourg” című, valamikor 1882 és 1885 között megjelent, pazar 16 x 11 cm-es kabinetképeket tartalmazó album/kazetta, amelyből a 2018-as POZSONYI NAPTÁR anyaga is készült. A sorozat digitális másolata Július Cmorej magángyűjtő nagylelkű felajánlásának köszönhetően került a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tulajdonába.

Életműve gazdagságát tekintve Körper Károlyt méltán nevezhetjük a város első és legjelentősebb dokumentumfotósának, valamint a riportfotózás úttörőjének.

14_kalendar_titul

Támogatók: Pozsony–Óváros Önkormányzata, Pozsony főváros ARS Bratislavensis kulturális pályázati programja, Pozsony Kerületi Önkormányzata, Pozsonyi Magyar Intézet

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!