Kiállítás: „A Scherzek. Egy családi portré restaurálása”

Kultúra
2022 03 11.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás médiapartnere annak a kiállításnak, amely egy, a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményébe tartozó páratlan alkotás restaurálását mutatja be.

A pandémia időszaka után egyre több kulturális és művészeti intézmény nyitja meg kapuit ismét a nagyközönség előtt. A Pozsonyi Kifli Pt. most egy egyedülálló kiállításra invitálja tagjait és pártolóit.

A Pozsonyi Városi Galéria 2018-ban együttműködésbe kezdett a Budapesti Történeti Múzeummal és a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, melynek célja a Magyarországon – rövid ideig Pozsonyban is – alkotó, itáliai származású művész, Marstoni Jakab (Jacopo) (Velence, 1804 – Pest, 1860) munkásságát és tevékenységét bemutató nemzetközi kiállítási projekt előkészítése volt.

A tervezett vándorkiállítás a világjárvány miatt egyelőre nem valósult meg, restaurálták azonban Marastoni egyik legjelentősebb művét, Vaszójai Scherz Fülöp kereskedő családjának nagy méretű csoportos portréját, amely 1959 óta szerepel a Galéria gyűjteményében.

A komoly szakmai felkészültséget igénylő, rendkívül időigényes munkát 2019-ben kezdte meg az intézmény két régi restaurátora, Barbara Davidson és Anna Gregová. A Galéria projektvégrehajtási csapata mellett később további szakemberek is bekapcsolódtak a projektbe, átfogóbb képet alkotva a biedermeier időszakának erről az ikonikus alkotásáról.

A kiállítás célja a restaurálási munka folyamatának, valamint a mű anyag- és technikai elemzésének bemutatása, amelyet Zuzana Machatová jegyez. A pozsonyi Képzőművészeti Főiskola munkatársa Scherz Fülöp családjának csoportos portréja mellett a Galéria gyűjteményének egy további egyedülálló darabját, Scherz Károly páter portréját is belefoglalta a kiállítás anyagába.

A kiállítás szerzői a történelmi kutatásnak köszönhetően új genealógiai összefüggéseket és pontosabb adatokat is feltártak a Scherz család tagjairól és azok státuszáról Pozsony pénzügyi és társadalmi elitjében. A témával régóta foglalkozó Elena Kurincovának, a Pozsonyi Városi Múzeum munkatársának sikerült megerősítenie, illetve megcáfolnia egyes korábbi feltevéseket néhány ábrázolt családtag kilétét illetően.

A Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményének különleges darabját Jana Luková kurátor mutatja be: „A korabeli Pozsony egyik leggazdagabb emberének családját ábrázoló alkotás már keletkezésekor, 1835-ben is feltűnést keltett. A tizenegy személyt életnagyságnál nagyobb méretben ábrázoló, nagyméretű festmény megalkotása időigényes és költséges munka volt. A feladatot egy fiatal olasz festő, Marastoni Jakab vállalta. Ez a biedermeier kori festmény ma már ikonikus alkotásnak számít, nemcsak keletkezésének különleges története miatt, hanem azért is, mert egy közintézmény tulajdonában van. Megóvásának és restaurálásának köszönhetően a nagyközönség hosszú távon is megtekintheti a művet az állandó kiállítások anyagában.”

A kiállítás, amelyet Jana Luková kurátor 2022. február 23-án nyitott meg, 2022. február 24-től május 22-ig tekinthető meg a Pozsonyi Városi Galéria Panská (az egykori Szilágyi Dezső) utca 19. szám alatti épületében, a Pálffy-palotában.

A Galéria kísérőprogramot is összeállított, kurátori tárlatvezetéssel. Az időpontokról a Galéria honlapja (www.gmb.sk) szolgál információkkal.

Peter Janoviček

Fordította: Böszörményi Péter

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!