Kiállítás: „Pozsony két híd között”. Pozsony 1945 és 1972 között a Fotográfiai Múzeum gyűjteményének képein.

Kultúra
2020 03 4.

Kurátor: Martin Kleibl

Kiállított művészek: Viliam Malík, Ivan Kozáček, Karol Kállay, Ladislav Noel, Viliam Přibyl, Csáder László, Ján Cifra, Miroslav Vojtek, Ivan Matejka, Bohumil Puskailer, Tibor Borský, Rudolf Lendel

A kiállítás ideje: 2020. január 8. – június 30.

Közép-európai Fényképészet Háza, Fotográfiai Múzeum, Prépost utca (Prepoštská) 4.

Viliam Malík: A visszavonuló német hadsereg által lerombolt Štefánik híd, 1945. Forrás: Fotográfiai Múzeum

A Közép-európai Fényképészet Házának első emeletén, a Fotográfiai Múzeumban megtekinthető „Pozsony két híd között” kiállítás több művész összesen 27 fekete-fehér képét mutatja be az 1945–1972-es időszakból. A két évszám a Štefánik (az egykori Ferenc József) hídnak a visszavonuló német csapatok általi felrobbantása (1945) és a Szlovák nemzeti felkelés hídjának felavatása (1972) között eltelt a 27 évet keretezi. Az egyes fotók előtt érdemes hosszabban időzni, figyelve a kontrasztot a – düledező, elpusztított, félig lerombolt vagy éppen új építésű – épületek és az egyes városrészekbe életet vivő, változatos korú emberek között.

Rudolf Lendel: A Szlovák nemzeti felkelés hídjának teherpróbája, 1972. Forrás: Fotográfiai Múzeum

A tárlat anyagát a két híd képe foglalja keretbe: az egyiket lerombolva, a másikat az építés, a következő képen pedig a teherpróba fázisában láthatjuk. Ezekhez a fotókhoz kapcsolódik az 1969-es felvétel az építési területről a mai Óvárosi utca (Staromestská) helyén, ahol áll még néhány, a városfalhoz tapasztott ház. Ezek hamarosan az útépítés áldozatásul esnek, magára hagyva a falat, amelyet Mária Terézia idején a jelenlétükkel óvtak meg a lerombolástól. A leendő út másik oldalán őrzi helyét a Jó pásztor háza, felette már növekszik a Szlovák nemzeti felkelés hídjának pilonja. Láthatjuk a várdombon a romos és a csaknem teljesen felújított Pozsonyi várat, előtte a régi, ma már nem létező kis házakkal. A várlépcsőn egy anya viszi felfelé gyermekét a fények és árnyak lenyűgöző játékában.

Bohumil Puskailer: Váralja, 1960-as évek. Forrás: Fotográfiai Múzeum

A Steiner utcán (a mai Kereszt utca – Krížna) az elpusztított házak homlokzata mögül egy ma is álló épület kandikál ki – a Ludwig-malom. A Nagyszombati vámon (Trnavské mýto) működő Központi Piacon a különféle lóerőket hasonlíthatjuk össze, nem messze innen, a mai Récsei utcán (Račianska) zajló lakásépítés háttere előtt egy fehérneműt teregető asszony hétköznapjába pillanthatunk be.

Ivan Kozáček: Beköltöztünk, 1960. Forrás: Fotográfiai Múzeum

Egy 9 fotóból álló ciklus a Váralját mutatja be a 60-as években, ahol akkor már megkezdődtek a bontások. Vidáman játszó gyerekek, esküvői menet a pusztulásra ítélt épületek előtt, lerombolt háza romjai közt a földön ülő öregember. Egy nem mindennapi felvételen fiatalemberek csoportja látható a Hal téri (Rybné námestie) piac ártábláján, háttérben a neológ zsinagógával. Különleges a szimbolikája a közeli nagyvárosok, Bécs és Budapest felé mutató irányjelző tábláknak egy még lakott, omladozó ház előtt, miközben a kerítés mögötti pár az ellenkező irányba néz. A Régi Vásárcsarnok kapujának betört üvege, rajta Alexander Dubček fényképével jól jellemzi a felvétel készítésének idejét, az 1969-es évet.

Bohumil Puskailer: Váralja, 1960-as évek Forrás: Fotográfiai Múzeum

A kiállítás képei az eltűnő épületek, a remény legkisebb szikráját őrizgető emberek keserédes korszakába kalauzolják a látogatót.

Zuzana Godárová

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!