Kiosztottuk az idei Aranykifli díjakat!

Aranykifli
2018 12 16.

Több mint harmincan kaptak idén Aranykifli díjat! A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2018. december 10-én osztotta ki az elismeréseket – immár hagyományosan a pozsonyi Hviezdoslav téren lévő Carlton szállodában.

02

Korpás Árpád 

Ján Vyhnánek idegenvezető és helytörténész előadásában „visszarepítette” a közönséget azokba az időkbe, amikor a mai Hviezdoslav téren (az egykori Séta téren) még nemcsak korzózni vagy reprezentálni tudtak a pozsonyiak, hanem egyéb, a mindennapi élettel kapcsolatos ügyeiket is elintézhették. Vyhnánek kimerítő alapossággal mesélte el a tér egyes épületeinek és azok egykori lakóinak a történetét, megemlítve néhány olyan házat is, amely már jó ideje nem áll. Megtudtuk, ki ültette a Séta tér fáit, miért nem ízlett a pozsonyi bor az 1804-ben idelátogató fiatal Arthur Schopenhauernek, vagy miért akasztotta fel magát 1913-ban a Palugyay fogadó evőeszköz-fényesítője. Vyhnánek elmondta, hol sütötte a téren Lauda György a város legjobb pozsonyi patkóit, hol lakott Balogh Margit, akinél leveleket adhatott fel az, akinek nem volt kedve a főpostáig gyalogolni, vagy hol lakott Zichy Géza zongoraművész, akit a szintén Séta téri Kozics fotóműhelyben Liszt Ferenccel is lefényképeztek.

06

Ján Vyhnánek 

Ezután a polgári társulás elnöke, Bolemant Éva számolt be a nyolcéves szervezet idei tevékenységéről és jövő évi terveiről. A 2018-as év különösen mozgalmas volt a társulás életében, hiszen számos projektnek részese lehetett, és több szakmai elismerést kapott. Utóbbiak közül Bolemant kiemelte a szlovákiai magyar helytörténeti kutatókat tömörítő Pro Patria Honismereti Szövetség díját, valamint a Pozsony főpolgármestere és a Pozsonyi Kulturális és Információs Szolgálat (BKIS) által adományozott elismerést, amelyet a társulás azért érdemelt ki, mert pozitívan járult hozzá a városkép formálásához, s népszerűsítette Pozsony múltját és nevezetességeit. 

A Pozsonyi Kifli ott volt az idei Káptalan utcai udvarok (Kapitulské dvory) nevű rendezvényen, a Miczkiewicz utca fejlesztési lehetőségeit kiemelő whatCity! kezdeményezésen és a Jó piac (Dobrý trh) elnevezésű eseményen is.

Az önálló programok kapcsán a Duna-parton rendezett októberi kültéri Fadrusz János-kiállítást kell elsőként említeni, továbbá a Pozsonyi Kifli kiadói tevékenységét. Megjelent a Kozics Ede-féle fotóműhely archív felvételeiből összeállított 2019-es Pozsonyi Naptár, valamint a Pozsonyi mesék sorozat két újabb, magyar nyelvű darabja: a Pozsonyi zsidó mesék Viera Kamenická tollából (Csanda Gábor fordításában), valamint a Fadrusz című mesekönyv, amelyet Forgács Péter író és Szabó Réka illusztrátor jegyez. Elkezdődött továbbá a Pozsonyi Kifli háromnyelvű helytörténeti és információs portáljának a fejlesztése, amely 2019-ben is folytatódik.

09

Bolemant Éva

Jövőre a társulás kiemelt célja, hogy modern múzeum létesülhessen az Óvárosban. E helyen a pozsonyiak és a városba látogatók folyamatosan kapcsolatban lehetnének a Pozsonyi Kifli Polgári Társulással. „A koncepció már kész, most a helyszínt keressük” – árulta el Bolemant Éva.

Ezt követően Bolemant Éva, ifj. Papp Sándor, a szervezet alapítója, a www.pozsonyikifli.sk  internetes magazín főszerkesztője, valamint Ján Vyhnánek alelnök kiosztotta az idei Aranykifli díjakat azoknak a személyeknek és intézményeknek, akik és amelyek 2018-ban kiváltképp sokat segítettek a társulásnak. Az est moderátora Korpás Árpád, a társulás alelnöke volt.

 

A díjazottak:

Bertha Mária újságíró, publicista – az önkéntes szakmai együttműködésért;

Borka László idegenvezető – az önkéntes szakmai együttműködésért;

Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság kisebbségi kormánybiztosa – a szakmai segítségért;

Feke Arnold képzőművész – a társulásunknak készített szép alkotásért;

Gémesi Irén szerkesztő, a Pozsonyi Casino szervezője – tevékenységünk sokoldalú népszerűsítéséért;

Holényi Gergely, Nagymegyer város polgármestere – a Holényi család hagyatékának rendelkezésre bocsátásáért;

Hornyák István szerkesztő, idegenvezető – az önkéntes szakmai együttműködésért;

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, a Pozsonyi Városi Napok főszervezője – a sokoldalú, önzetlen segítségnyújtásért;

Samarjay Zoltán vízgazdálkodási építőmérnök – a szakmai segítségnyújtásért, értékes történelmi dokumentumok rendelkezésre bocsátásáért;

Szabó Szilvia minisztériumi alkalmazott, aktivista – az önkéntes segítségnyújtásért;

Marianna Bílková, járási hivatali alkalmazott – az önzetlen segítségért;

Roman Delikát, a pozsonyi villamosról szóló mesekönyv népszerűsítéséért;

Peter Franc – a szervezet sokoldalú támogatásáért;

Albín Hárši – a Pozsonyi Városi Múzeum (MMB) alkalmazottja – egész évi készséges segítségért;

Štefan Holčík régész és történész – a szakmai segítségért;

Ľubica Janegová, Pozsony–Óváros önkormányzati hivatalának alkalmazottja – a Fadruszról szóló pop-up kiállítás szervezése kapcsán tanúsított készséges hozzáállásáért;

Martin Janoško – a Fadrusz-kiállítás létrehozásában nyújtott segítségért;

Jakub Kuruc aktivista – az egész évi önkéntes segítségért;

Jana Liptáková, a Sme napilap újságírója – a Pozsonyi Kifli tevékenységéről való tájékoztatásért;

Iveta Plšeková, a Ligetfalui Városszépítő Egylet vezetője – az egész évi támogatásért;

Jitka Rožňová író és műfordító – áldozatkész fordítói munkájáért;

Ivana Steller pedagógus – a Pozsonyi mesék könyvsorozat Besztercebánya megyei népszerűsítéséért;

Juraj Šedivý történész, a Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense – a szakmai segítségért;

Katarína Šimončičová polgári aktivista – az egész évi segítségért;

Tomáš Štern orvos, a Pozsonyi Zsidó Hitközség vezetője – önkéntes munkájáért;

Radoslav Števčík önkormányzati politikus – egész évi támogatásáért;

Ivor Švihran civil aktivista és helytörténész – a Pozsonyi Kifli tevékenységének népszerűsítéséért;

Peter Trokan nyomdász – az önkéntes segítségért;

Mária Valentová nyomdász – az önkéntes segítségért;

Ziff Mária könyvelő – az önkéntes segítségért.

 11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

31

32

33

34

Két intézménynek is köszönetet mondtunk:

Pozsonyi Városi Galéria (Galéria Mesta Bratislavy), Pozsonyi Városi Múzeum (Múzeum mesta Bratislavy) – az egész évi szakmai segítségért és együttműködésért.

20

Aranykifli díjban részesült a Radisson Blu Carlton Hotel – a támogatásért és együttműködésért (az elismerést Zuzana Timková, a hotel menedzsere vette át).

Ezután a vendégek kötetlen eszmecserévé alakuló fogadáson vettek részt.

35

34a

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

49

51

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!