Lehel Zsolt a Pozsonyi Kiflinek ajándékozta a Húsvéth Béla-dokumentációt

Hírek
2022 10 7.

Újabb értékes dokumentumanyag került a tulajdonunkba, ezúttal a híres pozsonyi városvédőnek, Lehel Zsoltnak köszönhetően.

Az ajándékozó 1982-ben Húsvéth Béla segítségével gyűjtötte be és fényképezőgéppel is dokumentálta a látványos akvarelleket. Az anyag (egy kézirat és 45 darab diapozitív) eddig Lehel Zsolt fiókjában pihent.

A helytörténeti szempontból is nagyon értékes gyűjtemény egyebek mellett múlt századi pozsonyi akvarellek diapozitívjait tartalmazza. A képek a pozsonyi amatőr festészet képviselőitől, Kecskeméthy Editől és Húsvéth Bélától származnak.

A pozsonyi „nyitott műtermek” (rajziskolák) fontos kulturális és közművelődési szerepet töltöttek be a város életében. A tanulók alkotásai közül számos örökítette meg a város egy-egy olyan részletét, amely ma már nem létezik. A képekről gyakran másolatokat készítettek, amelyeket továbbajándékoztak. Feltételezhető, hogy a festmények később a családi hagyatékokból a pozsonyi közgyűjteményekbe kerültek.

A megtisztelő felajánlást Bolemant Éva és ifj. Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás vezetői az egyesület irodájában vették át. „Megható, hogy Lehel Zsolt a Pozsonyi Kiflire gondolt. Szeretnénk ezt az anyagot is közkinccsé tenni. Látványosak és érdekesek ezek a régi akvarellek. Eldöntöttünk, hogy a 2023-as Pozsonyi Naptárban jelentetjük meg ezeket. A napokban indul a StartLabon a kampányunk, és ezen az adománygyűjtő felületen lesz támogatható és megrendelhető a kiadvány” – nyilatkozta Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli elnöke.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!