Magyar séta Pozsony zsidó hagyományairól és jelenéről

Tematikus városnéző séták
2020 09 22.

Újra magyar nyelvű tematikus városnézést tarthatott a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2020. szeptember 13-án.

Borka László idegenvezető, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium tanára Zsidó Pozsony címmel a város zsidó emlékeiről, jeleseiről, az ortodox és neológ közösség múltjáról és jelenéről adott elő 56 érdeklődőnek.

Az útvonal a következő pontokat, utcákat érintette: az egykori neológ zsinagóga helye, Ventur utca, Klarissza utca, Kapucinus utca, Kecskekapu utca, Podjavorinská utca (az egykori Edl Tivadar utca), Vár/Vártelek utca (Zámocká) és Zsidó utca. Az érdeklődő és kitartó hallgatóság végül a neológ zsinagóga helyén álló holokauszt-emlékműhöz tért vissza.

Az idegenvezető megemlékezett a szlovákiai holokauszt emléknapról (szeptember 9.), a Bástya utcai egykori zsidó fürdőházról, a rendezvény társszervezőjének számító Zsidó Kultúra Múzeumáról, több zsidó tanintézményről, jelenlegi és már nem létező zsinagógákról, a jeles személyiségek közül pedig többek között Chatam Szófer egykori rabbiról, Bárkány Jenő, Fridrich Weinwurm, Vécsei Ignác és Milch Dénes építészekről, Adolf Frankl képzőművészről, az antikváriumot és hajdan nyomdát is működtető Steiner családról, a zsidókat mentő, Fleischmann Gizella vezette ún. munkacsoportról, a Hitlert mérkőzésre kihívó Unreich Dávid birkózóról, Otto Smik pilótáról.

A sétának várhatóan jövő tavasszal lesz folytatása.

A Pozsonyi Kiflinek a koronavírus-járvány miatt márciustól minden tematikus városnézését el kellett halasztania. Éppen ezért külön köszönet illeti tagjainkat és szimpatizánsainkat, hogy a kényszerű szünet után ilyen érdeklődést mutattak tevékenységünk iránt.

A séta keretében Korpás Árpád idegenvezető, a társulás alelnöke bemutatta a Pozsonyi Kifli legújabb kiadványait, és felsorolta, hogy szeptemberben a következő rendezvényekre várják az érdeklődőket: https://pozsonyikifli.sk/esemenynaptar/

Természetesen a járványhelyzet felülírhatja terveinket, de reméljük, hogy megtarthatjuk őszi akcióinkat!

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!