Már kapható az új Pozsony Naptár a karácsonyi vásáron

Pozsonyi naptár
2022 11 25.

Mostantól 1 hónapon keresztül megvásárolható az új Pozsonyi Naptár a karácsonyi vásáron.   A kiadvány interneten a Pozsonyi Kifli internetes webáruházán keresztül is beszerezhető: https://pozsonyikifli.sk/eshop/

 

A Pozsonyi Naptár

A jövő évi naptárt a régi Pozsonyt ábrázoló gyönyörű akvarellekből állítottuk össze, amelyek a város egyik kiemelkedő népszerűsítője, Lehel  Zsolt idegenvezető és oktató ajándékaként kerültek birtokunkba.

 

Aquarelle (1928–1963)

A régi Pozsony „nyitott műtermei”, a rajziskolák fontos kulturális és közművelődési szerepet töltöttek be a város életében. Növendékeik számos műve Pozsony olyan részeit örökítette meg, amelyek ma már nem léteznek. A képekről gyakran másolatokat készítettek, amelyeket továbbajándékoztak.

Az anyagot felajánló Lehel Zsolt 1982-ben Husvéth Béla segítségével gyűjtötte össze a páratlan akvarelleket, amelyekről fotódokumentációt is készített. A 45 darab diapozitív és egy kézirat egészen mostanáig Lehel Zsolt fiókjában hevert. A helytörténeti szempontból is rendkívül értékes dokumentációs anyagban egyebek között múlt századi (1928–1968) pozsonyi akvarellek diapozitívjai találhatók. A képek a pozsonyi amatőr festészet képviselői, Kecskeméthy Edit és Husvéth Béla műhelyében készültek.

 

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás standja

A Pozsonyi Kifli standja ezúttal a városi karácsonyfa mellett található, a Városház utcával (Kostolná ulica) szemben. Önkénteseinkkel egy hónapon keresztül mindenkit szeretettel várunk a pozsonyi Fő térre (Hlavne námestie). Látogassanak meg bennünket! Info: pozsonyikifli@pozsonyikifi.sk, +421 910 995 323

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!