Mesekönyv mutatja be Mozart egyetlen pozsonyi látogatását

Pozsonyi mesék
2023 11 11.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás díjnyertes Pozsonyi mesék-sorozata egy újabb könyvvel bővült Mozart, Vĺčikove Vianoce címen. A Peter Janoviček tollából származó és Matej Ilčík által illusztrált mesés történet az akkor hatéves Wolfgang Amadeus Mozart egyetlen pozsonyi látogatását tárja a fiatal és idősebb olvasók elé. A könyvet hivatalosan 2023. november 9-én mutatták be az auparki Panta Rheiben.

1762 decemberében a Mozart család Bécsből Pressburgba ‒ a mai Pozsonyba ‒ érkezik. A zenészcsaládot az apa Leopold, az anya Anna Maria, valamint két gyermekük, Nannerl és Wolfgang alkotja ‒ akit röviden Wolferlnek vagy Wolfinak becéznek. Mozarték a Vadember fogadója nevű vendégházban szállnak meg, készülve a koncertekre, amelyek miatt Pozsonyba utaztak. A titokzatos dunai város hamarosan arra buzdítja Wolfit, hogy fedezze fel annak minden ismeretlen zugát, így a tehetséges Mozart gyerekek végül megismerkednek a hóba burkolt Pozsony karácsonyi szokásaival. A kemény tél viszontagságai azonban nem engedik, hogy a tervezett időben hazainduljanak, de az apa, Leopold nem akarja feladni. Vajon sikerül-e neki és családjának Bécsben ünnepelni a szentestét, és megmenteni Wolfi megálmodott karácsonyát?

A kérdést a mese szerzője, Peter Janoviček és illusztrátora, Matej Ilčík ebben a valós történelmi eseményeken alapuló, varázslatos történetben válaszolja meg az olvasóknak.

A Mozart bemutatójára november 9-én került sor az Aupark bevásárlóközpontban található Panta Rhei könyvesboltban. Az esemény kezdetén minden jelenlévőt a könyv kiadója és a Pozsonyi Kifli PT elnöke, Bolemant Éva köszöntötte. Ezt követően Bandor Éva színművésznő olvasott fel egy részletet a meséből.

A szerzővel és az illusztrátorral való beszélgetést Michal Talla vezette. Janoviček beszámolt a könyv megírásának közel két évig tartó, bonyolult folyamatáról, Ilčík pedig elárulta, hogyan készültek a kötet hangulatos rajzai. Az est végén a mesekönyvet Astrid Rajter, a híres karmester, Ľudovít Rajter lánya avatta fel ‒ a jelen lévő közönség tapsa közepette Mozart Kis éji zene című művének kivágott hangjegyeivel hintette be a borítót.

Érdemes megemlíteni, hogy a könyv a szemet gyönyörködtető illusztrációkon és a történelmi fogalmak glosszáriumán kívül egy QR-kódot is tartalmaz, amely egy Mozart zeneműveiből válogatott lejátszási listához vezet.

A Mozart, Vĺčikove Vianoce című könyv megvásárolható minden nagyobb könyvesboltban, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás webshopjában, valamint hamarosan a karácsonyi vásáron felállított standjánál is.

 

A könyv megírását és kiadását a Művészeti Alap 2023 (Fond na podporu umenia 2023) közpénzből nyújtott támogatása segítette.

Pozsonyi Kifli PT

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!