Pátria-díjas a Pozsonyi Kifli

Hírek
2018 05 2.

Pátria-díjat kapott a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a szlovákiai magyar helytörténészeket tömörítő szakmai szervezettől. Néhány napon belül ez a második rangos elismerés.

A Pro Patria Honismereti Szövetség díját Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli alelnöke vette át 2018. április 28-án a szlovákiai magyar helytörténészek Mérföldkövek című udvardi konferenciáján. Társulásunk munkáját Végh László, a szövetség elnöke méltatta. A többi közt hangsúlyozta, hogy eljött az idő olyan szervezetet kitüntetni, „amely a korabeli felvételek és dokumentumok modern értékmentését, digitalizálását vállalja, és értékes, lelkes helytörténeti munkát végez a legmodernebb számítógépes technikai eszközök segítségével“.

Korpás köszönetet mondott a díjért. Elmondta, a Pozsonyi Kifli nagyon fontosnak tartja a szlovákiai magyar közösség szolgálatát is, ezért külön megtiszteltetés, hogy e közösség helytörténettel, honismerettel foglalkozó szakmai szervezete felfigyelt erre a munkára. Rövid ismertetőt tartott a szervezetről, felsorolva, hogy a Pozsonyi Kifli szlovák és magyar nyelvű tematikus előadásokat, sétákat és kültéri kiállításokat szervez, Pozsonyi mesék címmel szlovákul és magyarul meséskönyveket jelentet meg a város jeles személyiségeiről, valamint évről évre kiadja a Pozsonyi Naptárt. Portálja, a www.pozsonyikifli.sk olyan várostörténeti írásokat, képanyagot és adatbázist tartalmaz, amelynek köszönhetően a hasonló pozsonyi kezdeményezések között a maga havi több mint 50 ezer egyedi látogatójával a legnépszerűbbek közé tartozik. Alelnökünk külön szólt az idei magyar nyelvű tematikus városnéző sétákról is. Május 27-én a boldog békeidők építészetéről, szeptemberben a pozsonyi palotákról, valamint Mátyás király és a város kapcsolatáról lesz egy-egy magyar nyelvű séta.

03

A Pátria-díj rövid időn belül a második komoly elismerés a Pozsonyi Kifli Polgári Társulásnak, hiszen nemrégiben Ivo Nesrovnaltól, Pozsony főpolgármesterétől, valamint a Pozsonyi Kulturális és Információs Szolgálattól (BKIS) kapott elismerő oklevelet a pozitív városkép alakítása terén kifejtett erőfeszítéseiért.

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!