Pozsonyi időkapszula – egyeztetés a magyar üzenetről

2021 11 20.

Milyen magyar nyelvű üzenet kerüljön a pozsonyi Mihály-kapu Szent Mihály-szobrába visszahelyezendő időkapszulába? – a többi közt erről egyeztettek a Pozsonyban működő magyar vagy részben magyar civil szervezetek, intézmények és közösségek képviselői 2021. november 11-én.

A tanácskozás résztvevői: Buza Zsolt lelkész – Pozsonyi Református Egyházközség; Samarjay Zoltán mérnök – pozsonyi magyar evangélikus gyülekezet; Jégh Izabella elnök – Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya; Görföl Jenő – Petőfi Emlékmű Bizottság; Nagy Zsolt – Pozsonyi Magyar Szakkollégium és Diákhálózat; Bolemant Éva, Korpás Árpád – Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A kezdeményezést támogatásáról biztosította Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, a Pozsonyban Dolgozó Magyarok Polgári Társulás és a Pozsonyi Casino is. Most egyeztetés kezdődik a városi intézményekkel. További részletek hamarosan!

A pozsonyi Mihály-kaput renoválják, és megújul a süvegét díszítő Szent Mihály-szobor is. Az alkotás fejrészében a 18. és a 19. századi felújítások során a várossal kapcsolatos írásos dokumentumokat és tárgyakat helyeztek el egy fémdobozban. A 2021. október 20-án felnyitott kapszula tartalmát jelenleg szakértők elemzik. Pozsony önkormányzata, a Pozsonyi Városi Levéltár és a Pozsonyi Városi Múzeum felhívással fordult a város lakosságához, hogy javasoljon új üzeneteket a kis fémdobozba. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2021. október 21-én felhívást tett közzé, hogy a helyi magyarság szervezetei, közösségei közösen indítványozzák magyar üzenet elhelyezését.

Pozsonyi Kifli

 

Támogassa és rendelje meg előre az új Pozsonyi Naptárt!

A kiadvány megjelenésével a szerkesztők nem titkolt szándéka a Pozsonyi Városi Levéltár támogatása és népszerűsítése. A Pozsonyi Naptár a StartLab online platformon keresztül támogatható és rendehető meg itt: https://www.startlab.sk/projekty/2453-presporsky-kalendar-2022/

A magyar nyelvű videós felhívás itt tekinthető meg » » »

Támogatóink

Don`t copy text!