Régi pozsonyi piacok. Séta élőben a Zoom platformon

Tematikus városnéző séták
2021 04 28.

2021. április 24-én a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás a Jó piac (Dobrý trh) nevű rendezvénnyel együttműködésben a Zoom platformon élőben közvetített, vezetett sétát tartott.

A résztvevők így biztonságos távolságban maradhattak egymástól, mégis mindenki hallott és látott mindent. Az érdeklődőket a városunk múltjával régóta foglalkozó idegenvezető, Helena Navrátilová avatta be a pozsonyi piacok történetébe. A sétát a Jó piac képviseletében annak főszervezője, Illah van Oijen, a Pozsonyi Kifli Pt. nevében pedig elnökünk, Bolemant Éva indította el.

Az üzletláncok, bevásárlóközpontok és webáruházak korában már nem sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor még nem lehetett mindennap vásárolni, ráadásul nem kaptunk meg mindent egy helyen. A vásárlás színhelye régen a piac vagy a vásár volt. A vásártartási jogot mint privilégiumot az uralkodó adományozta a városoknak.

Az egykori pozsonyi polgárok nyomába eredve felidéztük, hogy hol, mikor és mit lehetett a régi korokban vásárolni. III. András 1291-es kiváltságlevelében a szabad kereskedelem jogát és vámmentességet adományozott Pozsony lakosainak. A város fejlődését a Luxemburgi Zsigmond által a 15. században adományozott árumegállító és pénzverési jog is jelentősen előmozdította.

A legrégebbi ilyen piacteret a mai Úri utca (Panská) és Ventur utca (Venturská) kereszteződésében hozták létre. Mivel sétánk az Artforumtól indult, első témánk a szénapiac volt. Ez a mai Május 1. téren (Námestie 1. mája) működött, amelynek 1930-ig Széna tér (Senné námestie) volt a neve. Ellátogattunk a Kolmarktra, a mai Vármegyeház térre (Župné námestie), ahol egykor szenet, káposztát és mezőgazdasági eszközöket árultak, valamint a Hal térre (Rybné námestie), ahol 1776-ig fa, utána pedig hal cserélt gazdát. A Szent Márton-székesegyház előtt a Szent Márton-napi vásárra emlékeztünk, majd a Fő téri (Hlavné námestie) piacokkal folyattuk, ahol régen hentesek, pékek és mézeskalácsosok kínálták portékájukat. Heti piacokat és éves vásárokat is tartottak itt. A szomszédos Prímás téren (Primaciálne námestie) gabonát és mindenféle kacatokat árultak. A 19. században a városfalon kívüli nagy piactéren tartottak piacokat. A mai Szlovák nemzeti felkelés terét (Námestie SNP) 1879-től Vásártérnek hívták. Az alsó részén működő csirke- és zöldségpiacon gyümölcsöt és tojást is árultak. Az egykori Szent Lőrinc-templom melletti megszüntetett temető helyén egészen 1909-ig kenyérpiac működött. Itt a vásárcsarnok felépülésével köszöntött be az új időszámítás. Marián Kochanský központi piactérről – ez ma a Miletič (az egykori Paar) utcán működik – szóló dala (Na centrálnom trhovisku) mellett a Jó piac nevű rendezvény is évről évre felidézi piacok hagyományát.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!