Viera Kamenická Chaszam Szóferről szóló kötetének sikeres bemutatója

Pozsonyi mesék
2022 04 1.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás és a Szlovák Nemzeti Múzeum – Zsidó Kultúra Múzeuma szervezésében ünnepélyesen bemutatták a „Pozsonyi mesék” című sorozat új kötetét, Viera Kamenická „Chatam Sofer alebo moje tajuplné stretnutie s rabínom” (Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi) című mesekönyvét.

 

A könyv szerzője Viera Kamenická

 

2022. április 28-án, csütörtökön kora este a Szlovák Nemzeti Múzeum – Zsidó Kultúra Múzeuma épületében ünnepélyesen bemutatták Viera Kamenická „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című új kötetét, amely a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás gondozásában, a díjnyertes „Pozsonyi mesék” című sorozatban jelent meg.

Bolemant Éva és a könyv grafikusa Gabriela Kočárová

 

A „Pozsonyi zsidó mesék” sikere után a szerző, Viera Kamenická olyan témához nyúlt, amely a város történetéhez kapcsolódó számos autentikus eseménynek köszönhetően minden bizonnyal széles olvasóközönséget vonz majd. A „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” a legendás pozsonyi rabbit és a régi zsidó Pozsony szinte teljesen letűnt világát mutatja be az olvasóknak – gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.

 

Viera Kamenická, Katarína Hradská,

és a Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója M.A. Michal Vaněk, PhD.

 

Az eseményt dr. Michal Vaněk, a Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója nyitotta meg, házigazdaként köszöntve a könyvbemutató több tucatnyi résztvevőjét. A Zsidó Kultúra Múzeuma és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás közötti együttműködést is kiemelte, majd átadta a szót a polgári társulás elnökének, Bolemant Évának, aki egyben a könyv kiadója is.

 

Viera Kamenická

 

Bolemant Éva moderálta a szerzővel, Viera Kamenickával, a múzeum régi munkatársával folytatott beszélgetést. A pódiumbeszélgetés harmadik résztvevője dr. Katarína Mešková Hradská, a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének munkatársa, a kötet szakértője volt.

A szerző részleteket olvasott fel a műből, és elmondta, mi motiválta arra, hogy gyermekeknek szóló könyvet írjon Chaszam Szóferről, az ortodox rabbiról. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a holokauszt tragikus időszakára kell emlékezni, hanem a zsidó kultúra rendkívül sokszínű világával és hagyományaival is meg kell ismertetni a gyermekeket és a fiatalokat. Szólt továbbá a judaizmus e jelentős alakja gyermekeknek történő bemutatásával kapcsolatos dilemmájáról, valamint arról is mesélt, hogy egész életében vonzalmat érzett a zsidó kultúra misztériuma és sokszínűsége iránt.

Katarína Hradská, Viera Kamenická, Bolemant Éva Pressburger Klezmer Band tagjai

 

Végül dr. Katarína Mešková Hradská méltatta a szerző munkáját, neki további alkotóerőt, a kötetnek pedig minél több fiatal olvasót kívánva, akik a műnek köszönhetően bepillantást nyerhetnek a judaizmus történetének és hagyományainak gazdag világába.

Az esemény hangulatos zenei betéteit Andrej Werner és Snežana Jović-Werner, a Pressburger Klezmer Band tagjai szolgáltatták.

 

A rendezvény közönsége 

 

A program végén Viera Kamenická dedikálta művét a bemutató résztvevői számára.

 

A kötet megvásárolható a Pozsonyi Kifli Pt. webáruházában ( https://bratislavskerozky.sk/eshop), valamint személyesen, a polgári társulás irodájában (Rajská 15., 3. emelet).

 

 

Megvásárolható lesz továbbá a Pozsonyi Kifli standján az idei Jó piacon (Dobrý trh), az Apácapályán (Panenská) 2022. április 30-án, valamint a 9. Pozsonyi Könyvfesztiválon (#BRaK), a Nová Cvernovkában, 2022. május 14–15-én.

A „Chatam Sofer alebo moje tajuplné stretnutie s rabínom” című kötet a Kisebbségi Kulturális Alap 2021. évi anyagi támogatásával jelent meg.

Peter Janoviček

Fotó: Prikler László

Támogatóink

Don`t copy text!