Visszakerülhet eredeti helyére Batka János pozsonyi mellszobra

Hírek
2017 09 2.

Úttörő jellegű, kétnyelvű (magyar-szlovák) pop-up kiállítással emlékezünk meg a száz éve elhunyt pozsonyi levéltárosról, helytörténészről, zenekritikusról, művészetpártolóról és kultúraszervezőről, Batka Jánosról.

Az időszaki, kültéri kiállítást szerdán nyitottuk meg Pozsonyban, az egykori Székesegyház téren (ma Rudnay tér) szép számú érdeklődő jelenlétében. A megnyitón beszédet mondott Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Iveta Plšeková főpolgármester-helyettes, Radoslav Števčík, Pozsony Óváros polgármestere, valamint Ján Vyhnánek, a Pozsonyi Kifli PT. alelnöke és a kiállítás kurátora.

07

A kiállításmegnyitót a Pozsonyi Kifli alelnöke Korpás Árpád vezette

Bukovszky László Batka János integráló, összekapcsoló szerepét hangsúlyozta. A kormánybiztos kifejtette: bár Közép-Európában a történelmi személyiségek megítélése nemzetenként jelentősen eltérhet, és sajnos gyakran érvényes, hogy „az én hősöm a te ellenséged”, Batkára méltán lehet büszke a multikulturális Pozsony minden lakosa, nemzetiségtől függetlenül, hiszen kevesen tettek annyit a városért, mint ő.

02

Bukovszky László 

Iveta Plšeková méltatta a Pozsonyi Kifli PT. kezdeményezését. Hangsúlyozta, Pozsony történetét a legalaposabban a város jeles szülötteinek életútján keresztül lehet megismerni, ezért is fontosak az ilyen projektek. Megemlítette, hogy a Johann Nepomuk Hummel Múzeumban is látogatható egy Batkának szentelt időszaki kiállítás.

01

Iveta Plšeková 

Radoslav Števčík Batka János érdemeinek méltatása mellett arról is beszélt: szégyenletes, hogy hagyták feledésbe merülni ezt a kiváló személyiséget. Legfőbb ideje, hogy a város vezetése és az önkormányzat orvosolja ezt a mulasztást. Utalva arra, hogy a kiállítás helyszínén állt rövid ideig Batka János Rigele Alajos által készített mellszobra, kiemelte: a levéltáros és kultúraszervező szobrot érdemelne a Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületében (az egykori városi színházban), a városi könyvtárban és a városi levéltárban is, hiszen mindhárom intézmény megalapításában vagy fellendítésében oroszlánrészt vállalt.

03

Radoslav Števčík 

Ján Vyhnánek a szemerkélő esőre utalva elmondta: a korabeli újságcikkekből tudjuk, hogy akkor is esett, amikor 1918. október 26-án ezen a helyen leleplezték Batka János mellszobrát, a tér mégis zsúfolásig megtelt, ami bizonyítja, mennyire népszerű volt a pozsonyi levéltáros a maga korában. „Nem is csoda, hiszen némi túlzással kijelenthetjük, hogy ami jó a várossal történt a 19. és a 20. század fordulóján, az nagyrészt Batkának köszönhető” – mondta a Pozsonyi Kifli PT. alelnöke. Kiemelte, hogy a kor legnagyobb zeneszerzőinek – Lisztnek, Rubinstejnnek és másoknak – Pozsonyba csábításával a várost igazi kulturális központtá tette, mecénásként támogatta a fiatal tehetségeket (például Fadrusz Jánost vagy Bartók Bélát), és jelentős tevékenységet fejtett ki a műemlékvédelem terén is. Mindezek ellenére az Óvárosban egyetlen emléktábla vagy utcanév sem őrzi az emlékét, ezért is annyira hiánypótló ez a kiállítás, amelynek megszervezéséért és összeállításáért köszönetet mondott a két projektkoordinátornak, Bolemant Évának és ifj. Papp Sándornak, valamint Szabó Réka látványtervezőnek.

04

Ján Vyhnánek 

Ifj. Papp Sándor, a kiállítás projektkoordinátora a megnyitót követően elmondta: a Pozsonyi Kifli PT. régóta tervezte, hogy a honlapján megjelenő, ismeretterjesztő cikkek és különféle egyéb kiadványok mellett ilyen kültéri, időszaki kiállításokkal is népszerűsítse a város történetét. Hozzátette: a pop-up kiállítások elsősorban a látványra, a vizualizációra helyezik a hangsúlyt, ezáltal a fiatalabb korosztályokat és a múzeumba ritkábban járókat is könnyebben meg tudják szólítani. „Nagy előnye, hogy ott jelenítheti meg az adott térhez kapcsolódó tartalmat, ahová az egyébként is kötődik. Így esett a választás a Rudnay térre, hiszen itt állt rövid ideig Batka János mellszobra, amely most a Pozsonyi Városi Galéria műtárgyraktárban található. Kilenc darab háromszög alakú konstrukció, 28 panel szól Batka életútjáról, érdemeiről, és külön rész foglakozik a mai Pozsonyi Levéltárral” – ismertette a kiállítást ifj. Papp Sándor. Hozzátette: az akcióval szerették volna felhívni a helyiek és a városvezetés figyelmét Batka jelentőségére és a mellszobor hiányára. Jó hír, hogy Iveta Plšeková főpolgármester-helyettes a megnyitót követően kilátásba helyezte: az alkotás visszakerülhet eredeti helyére.

00

A beszédek után a kiállítás szervezői leleplezték Batka János „szellemét”, az eredeti mellszobor installációját

A gazdag képanyagot és egyedi kordokumentumokat is felvonultató kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg a Rudnay téren (Rudnayovo námestie). Olyan izgalmas témákat is érint, mint a pozsonyi szabadkőművesség vagy a Fadrusz János-féle Mária Terézia-szoborcsoport felállításának kalandos története.

06

A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg a Rudnay téren 

A Batka-emlékév keretében más módon is megemlékezünk a századforduló Pozsonyának legendás alakjáról: a Pozsonyi mesék sorozat következő kötetének főhőse Batka János lesz. A könyv ősszel jelenik meg magyar nyelven.

Pozsonyi Kifli PT.

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!