„Webumenia” Mikoviny-metszetből szobatapéta

Adatbázis-figyelő
2016 02 26.

Szlovákia legkorszerűbb és felhasználóbarát online adatbázisát indította el a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) a múlt évben. A ma már 80 ezer tételt is meghaladó virtuális gyűjtemény létrehozásába több neves galéria és múzeum is bekapcsolódott. Maga a kezdeményezés forradalminak számít, hiszen a közkincs (puplic domain) fogalma sokáig tabunak számított a szlovák múzeumi intézmények berkeiben.

Az új „webumenia” már egy létező weboldal továbbfejlesztett változataként került fel a világhálóra. Az Európai Unió strukturális alapja által támogatott „Digitális galéria” projekt lehetővé tette, hogy az újabb innovációs technológiák és szakemberek bevonásával egy modern felhasználóbarát online adatbázist hozzanak létre.

Az adatbázis vizuális megjelenését letisztult felületek és az átláthatósság jellemzi, amelyek a lab.SNG, múzeumi informatikával foglalkozó műhely munkáját dicséri.

A linken fellelhető jogdíjmentes képzőművészeti alkotások (Jelenleg: 19 700) nagyon jó minőségben letölthetőek. A látogató az ilyen típusú digitális tartalmak mentése után akár szobatapétát is nyomtathat, például Mikoviny Sámuel, a magyar térképeszet létrehozójának híres, 18. századi Pozsony-panorámáiból.

02

03

08

A többi képzőművészeti alkotás fotója is webes felbontásban a Creative Commons (kreatív közjavak) „Nevezd meg! Ne add el!” filozófiája alapján szabadon felhasználható.

Startup-gyanús az a szolgáltatás, amely a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó képzőművészeti alkotások másolatainak árusításával foglalkozik: „A Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményének bizonyos darabjairól archív minőségű reprodukció rendelhető fine art papíron. Ha kiválasztja a művet, és elküldi a kitöltött megrendelőlapot, a Galéria munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot, és tájékoztatja a részletekről. …”

07

 Milan Chovanec: Béke, 1978, O 5773, SNG. webumenia.sk

A digitális reprodukciók és a hozzájuk alárendelt adatok a Képzőművészeti Alkotások Központi Nyilvántartási Rendszeréből (CEDVU) kerülnek át az online adatbázisba. A weboldal tetején található intelligens keresőmező tökéletesen működik. Az automatikus keresésnél hatféle főkategóriát kínáló modulok: szerző, gyűjtemény, képzőművészeti alkotás típusa, stílusa, technikája, és a címkék (tag-ek) filterei szinte végtelen számú találati lehetőséget kínálnak. Külön menüpontokon keresztül böngészhetjük a művészek profiljait és alkotásait, virtuális kiállításokat nézegethetünk, cikkeket olvasgathatunk.

A rendszer egyedüli hiányossága, hogy nem számol a helységnevek autentikus megnevezéseivel. Igaz, hogy az időskálán mozogva könnyedén limitálhatjuk az 1918 előtti találatokat, de legalább a 19. századi korabeli látképek jellegzetes feliratainak dokumentálása érdekében, érdemes lett volna beemelni a kereső algoritmusába az eredeti helységmegnevezéseket. Például a „Pozsony” kulcsszó alatt egyetlenegy adatot sem találtunk. Pressburgból is csupán három találat jelenik meg.

10

Pozsony látképe. Közép-európai grafikus, 19.sz. első fele. C 7405, GMB, webumenia.sk

Igazi csemegének számít, nemcsak a Pozsonyi Kifli rajongótáborának, az a kitűnő minőségben digitalizált 2836 példányszámú alkotás, amely a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményéből került be az adatbázisba: számtalan látkép és városábrázolás, a híres pozsonyi szobrász, Rigele Alajos önarcképe, vagy az országgyűlések alatt a városban tevékenykedő, „portrégyáros”, Ferdinand Karl Theodor Lütgendorff alkotásai, továbbá Vincenz Reim kolorizált grafikái, melyek a 19. század közepi Pozsony korabeli helyszíneit ábrázolják.

14

Vincenz Reim: Sétatér Pozsonyban. C 7234, GMB, webumenia.sk.

A koronázási ünnepségek eseményeit megjelenítő metszetek és királyábrázolások mellett többek között a pozsonyi csodarabbi, Moshe Schreiber (Chatam Sofer) vagy a híres pozsonyi szállodatulajdonos és vendéglős Palugyay Jakab képmásaival is találkozhatunk a www.webumenia.sk virtuálisgaléria-gyűjteményben.

Ifj. Papp Sándor

Támogatóink

Don`t copy text!