10 éves a Pozsonyi naptár. Kérjük, támogassa a jubileumi kiadást!

Pozsonyi naptár
2023 09 29.

Kérlelhetetlenül repül az idő, immár 10 éve, hogy a Pozsonyi naptár számos otthon falát díszíti ebben a Duna menti városban. Idézzük fel együtt eddigi naptárainkat, és nézze meg, mit tartogat Önnek a jubileumi, 10. Pozsonyi naptár, melynek kiadását most támogathatja is.

 

A 2015-ös Pozsonyi naptár

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás első alkalommal 2014-ben adta ki a Pozsonyi naptárat, amelyben Viktor Benesch amatőr fényképész fotói szerepeltek. Ezek a felvételek a régi, ma már nem létező Pozsonyról, annak mindennapjairól, divatjáról és vizuális kultúrájáról mesélnek. Benesch gazdag fotóhagyatékát a Szlovák Nemzeti Múzeum ‒ Kárpáti Német Kultúra Múzeuma gondozza.

 

A 2016-os Pozsonyi naptár

A fiatal Gucki, polgári nevén Augusta Neulinger (1893–1992) tizenötödik születésnapjára kapta első fényképezőgépét atyjától, Lorenztől. Ikertestvérének, Nininek más volt az érdeklődési köre, orvosnak készült. A fotói tárgyául leggyakrabban családját, barátnőit és szülővárosát, Pozsonyt választó Gucki a Szentháromság-templom szomszédságában, szülőházában nőtt fel, amelyet a régi pozsonyiak a Pipához címzett vendéglőként ismernek. Az üvegnegatívok pedig egy egész évszázadot vártak, hogy a hagyatékból a korabeli Pozsony és lakosai tanúiként kerüljenek elő, és a 2016-os Pozsonyi naptár díszei legyenek.

 

A 2017-es Pozsonyi naptár

A harmadik éve megjelenő Pozsonyi naptárba Isabella von Croÿ-Dülmen főhercegné (és szenvedélyes fotós) több mint száztíz éves felvételei közül válogattak képeket a kiadvány szerkesztői.

A főhercegné nagy méretű, 21 × 27 cm-es üvegnegatívokat használt, így rendkívül részletes felvételeket készíthetett. Ez irányú tevékenységét Pozsonyban kezdte, ahol az előszeretettel fényképezkedő család megörökítésében több fotográfus is jeleskedett. Izabella művészi felvételeit számos szaklap közölte, és a nemzetközi fényképkiállítások közönsége is rendszeresen találkozhatott velük. Értékes fotográfiai hagyatékát ma a Magyar Nemzeti Múzeum gondozza.

 

A 2018-as Pozsonyi naptár

A 2018-as kiadvány szerkesztői a legendás pozsonyi fotós, Körper Károly százharminc éves felvételei közül válogattak.

Pozsony városának és lakóinak egyik legjelentősebb fényképésze Lombardia központjában, az akkor Ausztriához tartozó Milanóban született. Miután a birodalom fővárosában, Bécsben kitanulta a fényképészetet, Pozsonyban telepedett le.

Külön említést érdemel a „Souvenir de Pressbourg” című, valamikor 1882 és 1885 között megjelent, pazar 16 x 11 cm-es kabinetképeket tartalmazó album/kazetta, amelyből a 2018-as Pozsonyi naptár anyaga is készült. A sorozat digitális másolata Július Cmorej magángyűjtő nagylelkű felajánlásának köszönhetően került a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tulajdonába. Életműve gazdagságát tekintve Körper Károlyt méltán nevezhetjük a város első és legjelentősebb dokumentumfotósának, valamint a riportfotózás úttörőjének.

 

A 2019-es Pozsonyi naptár

Az ötödik Pozsonyi naptár különleges felvételei a rangos Kozics-féle pozsonyi műteremből származnak. A kiadvány partnere a Pozsonyi Városi Múzeum volt, a szerkesztők Elena Kurincová, az intézmény munkatársa segítségével válogattak régi felvételeket a kiadványba.

Az évtizedeken át működő Kozics-műterem rengeteg felvételt készített Pozsonyról és lakóiról. A Kozicsok a portréfotózás megkerülhetetlen úttörői voltak a városban. Nem véletlen, hogy egyre több fényképük kerül elő múzeumok gyűjteményeiből és családi hagyatékokból. A mai amerikai nagykövetség bal oldali épületében berendezett műteremben számos híresség is megfordult, 1881-ben Liszt Ferencről készültek itt portrék.

 

A 2020-as Pozsonyi naptár

2019-ben hatodik alkalommal jelent meg a Pozsonyi Kifli Pt. népszerű kiadványa, a Pozsonyi naptár.

A szerkesztők, ifj. Papp Sándor és Szabó Réka ezúttal Johann Vinzenz Reim grafikus 170 éves alkotásai közül válogattak képeket a falinaptárba Patricia Ballx, a Pozsonyi Városi Galéria régi grafikai gyűjteményének kurátora közreműködésével.

Johann Vinzenz Reim (1796–1858) Bécsben tevékenykedő osztrák építőmérnök, rajzoló és grafikus 1834 és 1853 között egész gyűjteményt állított össze a Habsburg Birodalom különféle pontjain, köztük Pozsonyban készült számos grafikájából. Az 550 lapos topográfiai-történelmi kollekcióban Pozsony 25 látképe is szerepel. Ezek a pozsonyi látképek ma csaknem hiánytalanul megtalálhatók a Pozsonyi Városi Galéria régi grafikai gyűjteményében.

 

A 2021-es Pozsonyi naptár

A 2020. november végén megjelent 2021-es naptár kiadását támogatóink segítették a StartLab platformon. Címe, az „Ich bin ein Pressburger” a hagyományos pozsonyi identitásra utal. A benne szereplő felvételek családi hagyatékokból valók, nagy részük városi környezetet is megjelenít. Akad köztük fénykép az 1929-es dunai jégzajlásról, egy a Sétatéren kiállított, hadizsákmányból származó I. világháborús orosz ágyúról vagy az első pozsonyi görkorcsolyapályáról. Egy 1910-es fotón az látható, amint Theodore Roosevelt volt amerikai elnök automobilja a Mária Terézia-szoborcsoport közelében „száguld”.

 

A 2022-es Pozsonyi naptár

A naptár képes részét városunk legrégebbi kulturális intézménye, a Pozsonyi Városi Levéltár gyűjteményéből származó felvételek alkotják. A levéltár, melynek működése egészen a 13. század végéig nyúlik vissza, az évszázadok során gazdag forrásbázissal – oklevelek, hivatali könyvek, iratok, fényképek és egyéb dokumentumok – rendelkező szakmai műhellyé vált. A kiadványba szánt fotók válogatási koncepciójának kidolgozásában az intézmény munkatársai is közreműködtek.

 

A 2023-as Pozsonyi naptár

A 2023-as Pozsonyi naptárat a régi Pozsonyt ábrázoló gyönyörű akvarellekből állítottuk össze, amelyek a város kiemelkedő népszerűsítője, a lektor, idegenvezető és eseményszervező Lehel Zsolt ajándékaként kerültek birtokunkba.

Lehel Zsolt 1982-ben Husvéth Béla segítségével gyűjtötte össze a páratlan akvarelleket, amelyekről fotódokumentációt is készített. A 45 darab diapozitív és egy kézirat hosszú éveken át a fiókjában hevert. A helytörténeti szempontból is rendkívül értékes dokumentációs anyagban egyebek között múlt századi (1928–1968) pozsonyi akvarellek diapozitívjai találhatók. A képek a pozsonyi amatőr festészet képviselői, Kecskeméthy Edit és Husvéth Béla műhelyében készültek.

 

Támogassa a 2024-es Pozsonyi naptár kiadását!

A jubileumi, 10. Pozsonyi naptár is megjelenik, kiadásához azonban szükségünk van az Önök segítségére.

2024-es naptárunkban a termékeny művész, Marx Béla (1885, Pozsony – 1963, Bécs) festménysorozatának felhasználásával készült képeslapokat mutatunk be. Marx a Postkartenverlag Brüder Kohn, Wien I. (B.K.W.I.) kiadó megbízásából készített festményeket Pozsony nevezetességeiről és zugairól.

A kiadó 14 pozsonyi képeslapból álló sorozatot készített ezekből a művekből. Egy, a Savoy-Carlton Szállót ábrázoló különálló anziksz is megjelent Prüger-kiadásként.

Örömünkre szolgál, hogy a Július Cmorej és Peter Martinko gyűjteményéből származó képeslapok naptárunk lapjain számos otthon és iroda díszei lesznek majd az egész 2024-es évben.

Kérjük, támogassa most a naptár létrejöttét – és válassza ki jutalmát ITT»»»

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!