A Káptalan utca széthajtogatva – íme, Ravasz Jonathan és Filip Ruisl interaktív alkalmazása

Város
2014 09 23.

Az idei tavasz egyik legizgalmasabb „pozsonyos” felfedezéséről szeretnék szólni. Emlékszem, május elsejét írtunk. Fehéren sütött a nap, az Óváros utcái csak úgy fürödtek a verőfényben, mi pedig a Káptalan utcai udvarok 2014 (Kapitulské dvory 2014) névre keresztelt egynapos, skanzenszerű élménydömpingre rácuppanva rögtön bele is futottunk ebbe az érdekes és kimondottan igényesen megszerkesztett termékprezentációba.

Az Unfolding Kapitulská nevű projekt két fiatal, tehetséges képzőművész (intermédia-művész), Ravasz Jonathan és Filip Ruisl friss fejlesztése, mindketten a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola (VŠVÚ) diákjai.

2 Egy táblagépekre és okostelefonokra szabott mobil alkalmazásról van szó – afféle posztmodern bedekker, imaginárius élmény- és tudástár, amely jobb esetben akár egy közepesen profi városvezető sablonos monológjait is szépen és elegánsan helyettesítheti. Elég magunk elé tartani kütyünket, megcélozni egy homlokzatot, és máris széthajtogatódik előttünk a hajdani egyházi negyed gazdag és színes múltja.

1

Az alkalmazás mindezen túl egy gyönyörű, egységes, formailag letisztult arculatot (vizuális identitást) kölcsönöz az óváros e jobb sorsra érdemes szegletének, afféle virtuális védőernyőként kompakt egységgé összefogva az ódon hangulatú utca telkeit. Az applikáció szűrésében minden ház, minden egyes történelmi homlokzat egy-egy külön kis logotípiaként megjelenített sejtet alkot. A technológiának köszönhetően az egész utca megelevenedik: ha úgy akarjuk, és ráközelítünk az épületek valamelyikére, a kanonoki házak és patinás paloták roskatag falai egytől egyig mesélni kezdenek, visszavedlenek néhány évszázadja viselt alakjukba. Elég tehát egy-két kattintás, és a hasznos helytörténeti alapinformációkon meg a szöveges jellemzéseken túl transzparenssé válik a régmúlt, az érintőképernyőn időrétegek rajzolódnak ki, finoman decens és mégis látványos térhálók és 3D-modellek révén szemléltetve, hogy mi volt a helyzet errefelé néhány száz évvel ezelőtt. Nyilván az is előnye (és erénye) a dolognak, hogy egy dinamikus felületről van szó, vagyis fokozatosan bővíthető ez a hibrid realitás, adott esetben akár újabb és újabb virtuális rétegek, látványfóliák, információs szűrők és beágyazott alfunkciók révén is. Arról nem is beszélve, hogy ugyanezzel a módszerrel hosszabb távon gyakorlatilag virtuálisan akár az egész belváros „széthajtogathatóvá” válhatna.

4 Nyilván ez már egészen más lapra tartozik, mégis eljátszadozom a gondolattal, hogy mi mindent lehetne ezzel a technológiával látvánnyá menteni. Még úgy is, hogy maradunk a Káptalan utcánál, mely már a középkorban is egy különös zárványt alkotó, privilegizált szeglet volt a város szövetében. Engem, részletekkel, nüanszokkal, a történelem apró törmelékeivel szöszmötölni szerető embert, érdekelne például az is, vajon hova (és miért) tűnt el a plébániahivatal sarkát díszítő gyönyörű, gyíkot formáló domborműves sarokkő – vagy az Emericanum épületét a szomszéd házzal összekötő támíven állt szobordísz, amely Karol Kállay fényképén még szépen kivehető. Meg eleve, hogy festettek annak idején ezek az alig szóra érdemes, mégis izgalmas apróságok.

3

A fiatal terveződuó amúgy legutóbb júniusban, a Műszaki Egyetem Építészet éjszakája (Noc Architektúry) nevű szakmai fórumán számolt be arról, hogy mit is képvisel, és hol tart a projekt. Bár a dolog még fejlesztés alatt áll, egyfajta virtuális prototípus, pontosabban egy tájékoztató rendszer már létezik, sőt mindenki számára elérhető – a www.filipruisl.com nevű weboldalon bárki belepillanthat, mi mindent képes szemünk elé tárni ez interaktív alkalmazás. Ugyanezen a helyen megnézhető, sőt akár ki is nyomtatható a projekt szerves részeként futó, praktikus és csinos zsebtérkép, amely elektronikus hardware nélkül is szépen végigvezet minket az Albrecht-háztól egészen a Préposti palotáig. Egy biztos: mi már most nagyon szurkolunk az ötletnek, és alig várjuk, hogy a demóverzión túl hamarosan rendes üzemmódban is beindulhasson az alkalmazás!

Csanda Máté

Támogatóink

Don`t copy text!