A legendás pozsonyi kifli immáron 425 éves! Legújabb könyvünkkel erről a mérföldkőről emlékezünk meg

Hírek
2024 03 28.

2024. április 1-jén, húsvéthétfőn ünnepeljük a tradicionális pozsonyi kifli 425. évfordulóját.

Részlet a pozsonyi pékek céhének mesterkönyvéből. Forrás: Pozsonyi Városi Levéltár 

A pozsonyi kifli története a távoli múltba nyúlik vissza. A pozsonyi pékek céhének mesterkönyve szerint egy 1599. húsvéthétfői rendelet előírta, hogy valamennyi perecet sütő pék „beugelt sütni is köteleztetik”. A céh mesterkönyve (1588–1791) a 18. oldalon ezt írja:

„Ezen napon, az Úr 1599-dik esztendejének húsvéthétfőjén,

Hermann Fichtel czéhmesterségének idején

az érdemes czéh eszerént határozott:

beugelt süthet mindahány (pék) a legifjabbtól a legaggabbig

esztendőnként egy ízben húsvét és pünkösd között …

…azon pékek, kik ugyanaz esztendőben sütöttek beugelt … de utóbb két pék, kik beugelt sütöttek volt, azt (továbbra is?) sütni szándékoznak, ámde … okából a két (fajta?) beugelt egyik a másik után süsse

Kik ezen kettőn kívöl (mást sütni?) szándékoznak (nem tehetik?).”

Hiszen 1999-ben, a pozsonyi kifli 400. évfordulóján senkinek sem jutott eszébe, hogy megemlékezzen erről az eseményről. Pedig a sütemény eredetének megünneplése a 19. századi Pozsonyban még hagyománynak számított. Polgári társulásunk megalakulása óta azon dolgozunk, hogy feltérképezzük ennek az édes finomságnak a történetét, amely napjainkban ismét reneszánszát éli. Ezért indítjuk el StartLab-kampányunkat a pozsonyi kifli 425. évfordulóján.

Korabeli pozsonyi képeslapok a századforduló környékéről

A kampány célja, hogy pénzt gyűjtsünk A 400 éves legenda A pozsonyi kifli története című, szlovák nyelvű gasztronómiai kiadvány teljes befejezéséhez és nyomtatásához. Ez egy olyan egyedülálló mű lesz, amely először térképezi fel teljes egészében a híres csemege történetét. (A magyar nyelvű változat 2020-ban jelent meg. Az utolsó példányok itt vásárolhatóak meg: https://pozsonyikifli.sk/termek/a-400-eves-legenda-a-pozsonyi-kifli-tortenete/)

A könyv a pozsonyi kifli és a sütődinasztiák múltja mellett a sütemény eredeti receptjét is bemutatja majd, valamint bepillantást enged a főváros jelenébe és modern hagyományaiba is.

A szerzők, ifjabb Papp Sándor, Ján Vyhnánek, Július Cmorej, Peter Janoviček és Szabó Réka 12 éven keresztül gyűjtöttek anyagot és forrásokat a könyvhöz. A kiadvány mindemellett választékos és izgalmas korabeli fotókat, képeket és dokumentumokat is tartalmaz. Sok mindenre számíthatnak!

Ünnepeljük együtt a pozsonyi kifli évfordulóját, és elevenítsük fel városunk híres jelképének születésnapi hagyományát!

Kampányunkat a StartLab oldalán támogathatja. Kattintson és válassza ki a jutalmát!

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!