„A mákos mindig patkó alakú, a diós pedig C betű formájú”

Hírek
2014 12 2.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás nevéhez híven eredeti pozsonyi kiflivel is népszerűsíti a város történelmét a fővárosi karácsonyi vásáron. Az „Ennivaló történelem” című támogatásgyűjtő rendezvényre a pozsonyi ínyencséget a közkedvelt Fantastico ‒ Art Of Food pékség biztosítja be számunkra. Jöjjön ki a karácsonyi vásárra, nézze meg új kiadványainkat, és kóstolja meg a híres pozsonyi kiflit. Ja, és ne feledje: „A mákos mindig patkó alakú, a diós pedig C betű formájú”!

A pozsonyi kifli története a messzi múltba nyúlik vissza. A források tanúsága szerint a 16. században már sütötték városunkban, a felemelkedés útján azonban Wilhelm Scheuermann indította el, aki 1785 Mikulásán óriási sikerrel árulta sétatéri cukrászdájában (a mai Hviezdoslav tér 25. szám alatt).

Ezen felbuzdulva más pékmesterek is sütni kezdték, és a következő évszázad során tökélyre fejlesztették, külországokban is öregbítve Pozsony hírnevét. Ebben nagy szerepet játszott a Scheuermann-féle boltot megvásárló Georg Lauda, aki a bécsi császári udvarba, Amerikába, sőt még Indiába is szállított ebből a csemegéből, valamint az Amszterdamban és Lyonban aranyéremmel jutalmazott Schwappach Ágoston, aki több mint száz évvel ezelőtt levédette a pozsonyi kiflit, így ez lett az első védett élelmiszer-ipari termék a mai Szlovákia területén.

skenovat0001

A pozsonyi kiflit sütő pékmesterek, a Beugelbäckerek lelkiismeretes munkájuknak köszönhették sikerüket, hiszen mindig gondosan válogatott házi alapanyagokból készítették portékájukat. A virágzó mesterség alkonyát a második világháború, kiveszését pedig az utána következő gyökeres változások jelentették.

horvath_119%201919

A történet végére Gustav Wendler tragikus sorsa tett szimbolikusan pontot, akinek a mai Štefánik (előtte Stefánia) úti pékségét államosították, a köztiszteletben álló pékmestert pedig aggok házába küldték, ahol öngyilkos lett. A pozsonyi kifli, városunk dicsőségének egykori szimbóluma ma szerencsére reneszánszát éli, az Európai Unió pedig két évvel ezelőtt hagyományos különleges termékként jegyezte be.

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!