A Štefánia – korunná princezná (Stefánia koronahercegnő) című kötet mint a történelemszeretet nagykövete

Pozsonyi mesék
2020 09 26.

A Štefánia – korunná princezná című kötetet 2020. szeptember 17-én, csütörtökön, 17 óra után mutatták be az 1897 óta e nem mindennapi főrendi asszony nevét viselő Štefánka by Pulitzer kávéházban. Az ünnepélyes eseményt a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezte.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás elnöke, Bolemant Éva bevezetőjében elmesélte, hogyan kezdődött néhány évvel ezelőtt a szervezet és a szerző, Diana Mašlejová együttműködése.

Utána a szerző vette át a szót, aki a kötet létrejöttéről beszélt. – Kihívásnak éreztem, hiszen valós személyről csak úgy írhatok, ha tanulmányozom az életét. Ha például a történetben Stefánia kimegy a kertbe, akkor nekem tudnom kell, hogy mit láthat ott. Például, hogy volt-e a kertben szökőkút – mutatott rá Diana Mašlejová, aki több hónapig dolgozott a köteten.

 

Stefániáról a Štefánkában

A Stefánia belga hercegnő életével kapcsolatos szakmai konzultációkat a kiváló idegenvezető, a történelem avatott ismerője, Zuzana Godárová biztosította, aki a Pozsonyi Kifli Pt. egyik legelső tagkönyvének, a saját szerencseszámát viselő 17-es számúnak a tulajdonosa. – Nem lehet véletlen, hogy éppen aznap futottunk össze Zuzana Godárovával, amikor Diana Mašlejovával megállapodtunk a Stefániáról szóló könyv megírásáról – jegyezte meg Bolemant Éva.

A kötet ünnepélyes bemutatása előtt Zuzana Godárová Stefánia belga hercegnő életének figyelemre méltó véletleneiről beszélt. A szerző részleteket olvasott fel a tényanyagának köszönhetően a felnőttek számára is érdekes olvasmányt kínáló mesekönyvből. – Stefánia egyfelől elég konzervatív volt, másfelől viszont meglehetősen modern. Felnőtt élete két korszakra oszlik. Az elsőt a bécsi császári udvar pompája, a másodikat pedig a második férje iránti szerelme és a Stephaneum nevű díszkertészetében folytatott önmegvalósító munkája határozta meg – foglalta össze Zuzana Godárová Stefánia hercegnő érdekes összefüggésekben bővelkedő életét.

A Pozsonyi mesék című sorozat Štefánia – korunná princezná című kötetének grafikai szerkesztése és kifejező illusztrációi Gyenes Gábor és Török Bianka munkáját dicsérik. És nem utolsósorban azt is fontos megjegyezni, hogy a mű kiadásához anyagi támogatást nyújtott a Művészeti Alap.

 

A könyv bemutatása

A kötet ünnepélyes bemutatására Stefánia arcképe előtt került sor a kellemes hangulatú kávéházban. A művet a szerző, Diana Mašlejová tartotta a kezében. A polgári társulás udvari fotósa, Branislav Bibel diszkréten figyelmeztette, hogy fordítsa jobban a közönség felé. Ezután Zuzana Godárová boldog arccal kettétört a könyv felett egy finom pozsonyi kiflit, és azzal a kívánsággal bocsátotta útjára a művet, hogy az „nagykövete” legyen a Pozsony történelme iránti érdeklődésnek.

És ez a magával ragadó mesének köszönhetően bizonyára így is lesz. A Stefánia életének érzékeny időszakait bravúrosan ábrázoló szerző ugyanis figyelemfelkeltő stílusával biztosan számos olvasóban ébreszt érdeklődést általában a történelem iránt.

A Štefánia – korunná princezná című kötet megvásárolható közvetlenül a Pozsonyi Kifli Polgári Társulásnál, illetve 2020 októberétől annak elektronikus áruházában is, a https://pozsonyikifli.sk/eshop/címen.

 

Katarína Králiková

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!