A „Tour de Pressburg” című egyedülálló kiállítás a pozsonyi szobrok vándorlását mutatja be

Pozsonyi Kifli
2022 03 18.

A „Tour de Pressburg – szoborvándorlás Pozsonyban” a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás legújabb kültéri (pop-up) kiállítása. A 2022. március 16-án megnyitott kiállítás március végéig ingyenesen megtekinthető a Kis sétatéren (Námestie Eugena Suchoňa), a pozsonyi Redut előtt.

Kültéri kiállítás a pozsonyi Redut elött 

 

A pandémia miatti korlátozó intézkedések feloldásának köszönhetően a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás megújíthatta a város lakosait és látogatóit megszólító tevékenységét. A Szabó Réka, ifj. Papp Sándor, Ján Vyhnánek összetételű kurátori csapat elkészítette a Pozsony utcáin rendezett, rendkívül népszerű kültéri kiállítássorozat újabb darabját.

A „Tour de Pressburg – szoborvándorlás Pozsonyban” című kiállítás a Kis sétatéren, a pozsonyi Redut előtt tekinthető meg.

 

Olyan, ismert és kevésbé ismert szobrok, emlékművek és emléktáblák sorsával ismerkedhetünk meg, amelyek egy ideig a város valamely pontját ékesítették, majd a történelmi, politikai vagy társadalmi változások folytán áthelyezték, eltávolították vagy akár el is pusztították őket. A kiállítás bemutatja például Johann Nepomuk Hummel emlékművének, a legendás Petőfi-szobornak és Milan Rastislav Štefánik emlékművének a sorsát. Az anyaggyűjtés során Justi Henrik hegyi parki emlékműve elpusztult emléktáblájának szövegét is megtalálták.

A kiállítás látogatói az izgalmas szöveget, valamint gazdag és rendkívül értékes képanyagot tartalmazó paneleken számos történelmi érdekességgel és eddig ismeretlen vagy kevéssé ismert mozzanattal találkozhatnak a főváros történetéből.

A „Tour de Pressburg – szoborvándorlás Pozsonyban” kiállítás megnyitóját 2022. március 16-án, szerdán tartották. A Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli Pt. alelnöke által moderált eseményen két beszéd is elhangzott. A kiállítás egyik kurátora, a Pozsonyi Kifli Pt. alelnöke, Ján Vyhnánek szlovákul szólt a Redut előtt összegyűlt néhány tucat emberhez, rámutatva egyebek között arra, hogy a tárgyalt alkotások a város ékei voltak, és bár csak rövid ideig maradhattak a helyükön, a város lakóit gyakran erős kötelék fűzte hozzájuk. Utána pedig nehezen élték meg a szobrok, emlékművek eltávolítását vagy elpusztítását. Talán a legjobb példa erre a rakparton felállított, ma már kultikusnak számító Mária Terézia-szoborcsoport, amelyet 1921-ben elpusztított a Csehszlovák Légió.

 

Korpás Árpád, Bolemant Éva, Szabó Réka, Ján Vyhnánek, Ifj. Papp Sándor

 

Ján Vyhnánek után a kiállítás egy másik kurátora, a látványtervet és a grafikai munkálatokat jegyző Szabó Réka vette át a szót. Magyar nyelvű beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy a kiállításon bemutatott alkotásokat nem láthatjuk mind egy helyen, hogy jobban megértsük Pozsony elmúlt száz éves történetének kontextusát.

A jelenlévők tapssal jutalmazták a kurátori csapat, valamint a projekt koordinátora, a Pozsonyi Kifli Pt. elnöke, Bolemant Éva munkáját.

A kültéri kiállítást a város lakosai és látogatói 2022 márciusának végéig ingyenesen tekinthetik meg a pozsonyi Redut előtt.

A „Tour de Pressburg – szoborvándorlás Pozsonyban” című kiállítás a Kisebbségi Kulturális Alap 2021 és a Közép-európai Alapítvány (CEF) anyagi támogatásával valósult meg.

Peter Janoviček

Támogatóink

Don`t copy text!