Átformálta a Kalapos utcát a vásárcsarnok

GENIUS LOCI
2013 04 4.

A SzNF teret és a Prímáspalota teret összekötő Kalapos utca mai alakját a vásárcsarnok felépítésével nyerte el. Előtte gyakorlatilag egy szűk, kacskaringós sikátor volt. A régi képeslapokon hiába keressük ezt az utcát, az akkori felfogás szerint ugyanis nem az ilyen típusú helyek voltak a város ékességei.

 A Kalapos utca jövője című rövid írás a Nyugatmagyarországi Hiradó 1906. december 23-ai számában üdvözli a változást. „Pozsony város számos szűk, mondjuk ki egész nyíltan – zúgutcája között kevésre vár olyan szép jövő, mint a Kalapos utcára. Ez a jelenleg három méter keskeny sikátor 12 méter szélességű modern, városi utcává fog átalakulni, amely, hogy ha a vásárcsarnok és a kibővítendő városháza középső épülete meglesz, a Vásárteret és a Főteret fogja igen kényelmesen összekapcsolni. Hogy a város ezen részének jövendő kialakulását csak egy kissé jellemezzük, megemlítjük, miszerint annak idején a Vásártérről még a Primáspalota homlokzatának egy részét is láthatni fogjuk. Lassan, de biztosan így szépül a mi régi neves városunk.”

A Kalapos utca a 20. század legelején még őrizte középkorias jellegét, írja Ortvay Tivadar Pozsony város utcái és terei című, 1905-ben megjelent munkájában. „Régi neve Késes-utca (Messergasse), nyilván mert benne a késesek tanyáztak, kik hajdan városunkban tekintélyes ipartestületet képeztek”. Ebből az utcából lett később a Kis-Kalapos utca, teszi hozzá Ortvay. Nagy Kalapos utcának a későbbi Hummel, vagyis a mai Nedbal utcát nevezték. A Mohácsi csata előtt Zsidó utca volt a neve, akkoriban itt élt ugyanis a városban a legtöbb zsidó.

P.K.

Támogatóink

Don`t copy text!