Az „Ilyen volt a zsidó Pozsony…” kiállítás

Kultúra
2016 09 1.

Az idén 35 európai országban tartják meg a Zsidó Kultúra Európai Napját. Az esemény időpontja hagyományosan szeptember első vasárnapja. A programhoz kapcsolódóan a Pozsonyi Kulturális és Információs Központtal együttműködésben már augusztus 30-án megnyílik az „Ilyen volt a zsidó Pozsony…” című négyhetes fotókiállítás. A pozsonyi városfal látogatói történelmi fényképeket és képeslapokat tekinthetnek meg a 100 évvel ezelőtti Váraljáról.

0001_(4)

A város mai lakói számára a „Váralja” általában nem több egy elvont kifejezésnél. A régi pozsonyiak azonban még emlékeznek a Vár fenséges romjai alatti utcácskákra, a nyüzsgő Zsidó utcára, Vár útra, Kisfaludy Károly utcára és Petőfi utcára, amelyek a Zsigmond-kapu, illetve a Vödric vagy a Zuckermandel felé vezettek. A sötét boltocskákra, amelyek kínálatában kis túlzással minden megtalálható volt a tűtől kezdve az egészen az elefántig, a csöppnyi iparosműhelyekre, a gyerekek bolondozására. A sajátos, vegyes lakosság életének lüktetésére. Ebben a városrészben lakott a pozsonyi zsidó közösség nagy része. Sorsát nagymértékben meghatározták a kényszerű elszigeteltség, a kedvezőtlen anyagi körülmények és a holokauszt szörnyűségeinek évei. Ugyanakkor több mint háromszáz éven át minden egyes utcakő, minden egyes ház tanúja volt a zsidó közösség hétköznapjainak, ünnepeinek és tragédiájának. Ez a városrész nem felelt meg a szocialista várossal szembeni követelményeknek. A háború után, az ötvenes években megkezdődött a fokozatos likvidálása, és pusztulását a Szlovák nemzeti felkelés hídjának építése tetőzte be a múlt század hatvanas éveiben.

zs_06

A fényképek objektív tanúságtevők. A változásokat képileg gyakran csak a történelmi képeslapok dokumentálják. Az emlékezés lehetősége Juraj Horváth, Július Cmorej, Kálmán László és mások gyűjtőszenvedélyének is köszönhető, akik nem csupán szerelmesei a történelmi képeslapoknak és fotográfiáknak, hanem a történetüket is behatóan ismerik. Ezek a képek sokat elárulnak városunk fejlődéséről.

14034852_1166529033406715_353347972906327024_n

Az, hogy e kincsek egy kis részét be lehet mutatni, a Pozsony Város Emlékezete (www.pammap.sk) platform történelmi adatbázisának, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulással folytatott együttműködésnek, valamint Pozsonyi Kulturális és Információs Központ, a B’nai B’rith Tolerancia zsidó humanitárius szervezet és a Zsidó Kultúra Múzeuma komoly szerepvállalásának köszönhető.

Az „Ilyen volt a zsidó Pozsony…” kiállítás helyszíne a Váralja. Ezt az autentikus környezetet a zsidó közösség is formálta és befolyásolta. Ez a környezet a közösség életének és részbeni pusztulásának is tanúja volt. A tárlattal a zsidó közösség azon részére emlékezünk, amely a 20. század negyvenes éveiig hozzátartozott Pozsony sajátos miliőjéhez.

Szeptember 4-én várja a látogatókat a Szlovák Nemzeti Múzeum Zsidó Kultúra Múzeuma, a világhírű Chatam Szófer rabbi síremléke, valamint a zsinagóga a közösségi múzeummal és az Újrafelfedezett örökség című kiállítással. Szeptember 7-én, szerdán a Dunaj Kulturális Központban beszélgetés lesz Jaro Rihákkal, a Pentcho – príbeh parníka (Pentcho – egy gőzhajtó története) című könyv szerzőjével. A kísérőprogram utolsó eseménye a Film Europe moziban szeptember 8. és 11. között zajló tematikus filmszemle.

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!