Brandl Antal szobrász életével és műveivel ismerkedtünk

2019 09 22.

Huszonhat érdeklődővel eredt Brandl Antal szobrászművész nyomába 2019. szeptember 15-én Hornyák István idegenvezető, újságíró a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás magyar nyelvű tematikus sétáján.

Brandl a bécsi akadémiáról kikerülve, rövid nagyszombati kitérő után 1844-ben Pozsonyban kötött ki, és itteni polgárként folytatta helybeli és távolabbi megrendeléseket kielégítő szobrászati tevékenységét csaknem egy fél évszázadon át.

Hornyák István hangsúlyozta, a fennmaradt mozaikokból igyekezett a lehető legteljesebb képet összerakni a művész pozsonyi időszakáról. Az alkotó életrajzát a kapucinusok Vármegyeház téri (Župné námestie) Szent István-temploma előtt ismertetette, amelynek főhomlokzatán Brandl-mű – a magyar államalapító uralkodót ábrázoló szobor – áll egy falfülkében.  Jártunk a Szent Márton-dómban, ahol a főbejárathoz közeli egyik vitrázs üvegablak őrzi többek között Brandl nevét is. További helyszínek érintésével a séta a Prímási palotában/Prímáspalotában ért véget, amelynek lépcsőházában egy Artemisz-szobor tanúskodik Brandl tehetségéről.

Pozsonyi Kifli

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!