Idén a Pozsonyi Kifli magyar nyelvű tematikus városnéző sétáit videók formájában tekinthetik meg az érdeklődők

Tematikus városnéző séták
2021 03 29.

Virtuális sétáink: A ferences templom; Kívül a városfalon – a kapucinusoktól a Manderláig; Zsidó Pozsony. Kollégáink a járványhelyzet miatt ezeket az eredetileg tematikus sétáknak szánt témaköröket dolgozták fel rögtönzött kisvideók formájában. Idegenvezetők: Hornyák István és Borka László, Ordódy Beatrix. Operatőr és vágó: Jacenko Seman. A kisfilmek a Pozsonyi Kifli YouTube-csatornáján tekinthetőek meg.

 

Virtuális séta: Kívül a városfalon – a kapucinusoktól a Manderláig

A középkori városfalat 1775 után lebontották, a körülötte levő vizesárkot betemették, és a helyén új épületeket húztak fel a Mária Terézia uralkodása alatt jelentős fejlődésnek induló város tehetős polgárai. A Mihály-kapu előtti térségről a lejtőn lefelé indulva a Lőrinc-kapu irányában egykor mutatós házak álltak, amelyek helyébe a 20. század első harmadában még újabbak épültek, hogy csak a postapalotát, a Tatra Banka (ma kulturális minisztérium) vagy a Brouk és Babka-féle, később Dunaj áruház különleges épületét említsük, nem megfeledkezve a térséget szemközt határoló történelmi épületekről sem (kezdve a kapucinus templommal, folytatva a trinitárius komplexummal, lejjebb pedig a református templommal és az Irgalmasrendi kolostorral).

© Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Vezető: Hornyák István

Szerző : Jacenko Seman

Előadás nyelve: magyar

A tematikus séta a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Virtuális séta: Zsidó Pozsony II.

Pozsony gazdag történelmének már évszázadok óta szerves részét képezi a helyi zsidó közösség. Sétáink során felkeressük városunk központjának azon helyszíneit, melyek a történelemkedvelő nyilvánosság tudatában leginkább a pozsonyi zsidósággal fonódtak össze. Témánk virtuális sétája alkalmával a középkori városmagban folytatjuk a barangolást. Szó lesz a középkori zsidó közösségről és megtekintjük az egykori városfalakon belüli, zsidósághoz kapcsolódó műemlékeket.

© Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Vezető: Borka László

Szerző : Jacenko Seman

Előadás nyelve: magyar

A tematikus séta a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Virtuális séta: A pozsonyi ferences templom

Az 1297-ben felszentelt ferences templom a Pozsony-Óváros területén jelenleg működő templomok közül a legrégebbi.Pozsony történelmében fontos szerepet töltött be a ferencesek temploma és kolostora – itt választották a pozsonyi városbírót több, mint két évszázadon át, itt avattak aranysarkantyús vitézeket a koronázási szertartás keretében az újonnan megkoronázott uralkodók, ezt a templomot választotta végső nyugvóhelyéül számos világi és egyházi méltóság. A pozsonyi ferences-rend történetében voltak fényes és nehéz időszakok is. Ezekről és más építészeti és történelmi összefüggésről esik majd szó a séta alkalmával. Még több infó: https://youtu.be/CyxLg0UO00w

© Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Vezető: Ordódy Beatrix

Szerző: Jacenko Seman

Előadás nyelve: magyar

A tematikus séta a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!