Megjelent a 2019-es Pozsonyi Naptár! A Kozics-féle fotóműterem több mint hét évtizeden keresztül működött Pozsonyban

Pozsonyi naptár
2018 11 10.

Ötödik éve jelenteti meg a régi Pozsony képeit felvonultató népszerű falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Ezúttal a különleges felvételek a Kozics-féle műteremből származnak. A kiadvány partnere a Pozsonyi Városi Múzeum, amely idén ünnepli alapítása 150. évfordulóját. A kiadványban szereplő régi felvételeket a múzeum munkatársa, Viera Kurincová segítségével válogatták a szerkesztők (Ifj. Papp Sándor és Szabó Réka).

00

„A Körper Károly fotográfus fényképeiből készült tavalyi sikeres „Souvenir de Pressbourg” sorozat után egyértelmű volt, hogy a Kozics Ede-féle műterem fotóiból szeretnénk közkinccsé tenni egy válogatást naptár formájában. Az idén 150 éves Pozsonyi Városi Múzeum által rendezett időszaki kiállítás alapján nagyából ismertük az anyagot.

A Kozics-féle műterem több évtizeden keresztül működött a városban, így rengeteg felvételt készíthetett a régi Pozsonyról és annak polgárairól. Kozicsék voltak a pozsonyi portréfotózás nagy úttörői. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy egyre több felvétel kerül elő múzeumokból és családi hagyatékokból. Műtermük egykor az Egyesült Államok mai pozsonyi nagykövetségének bal oldali épületében volt. Sok híresség megfordult ott, 1881-ben például Liszt Ferencről is készültek felvételek.

A Pozsonyi Naptárban mindig korabeli városábrázolások szerepelnek. A Városi Múzeumban található Kozics-gyűjtemény nagy része portrékból áll, de fellelhetők benne nagyon érdekes, jó minőségű felvételek a századfordulós Pozsonyról is. Igyekeztünk olyan képeket választani, amelyek a laikusok számára is könnyen azonosítható helyszíneket ábrázolnak, például a váraljai U Čerta (Ördöghöz címzett) kocsmát vagy a képzőművészeti főiskola (VŠVU) épületét. Persze, a pozsonyi múlt szerelmeseinek is a kedvében szeretnénk járni eddig kevésbé ismert régi képekkel. Ilyen például a mai Nagyszombati vám helyén 1885-ben készült felvétel, amelyen a marhavásár látható.“ – mondta el Ifj. Papp Sándor a a kiadvány szerkesztője.

01

A műterem alkotásainak száma monumentális. Szlovákiában a Pozsonyi Városi Múzeum az az intézmény, amely a legnagyobb (mintegy 1200 egyedi darabból álló) gyűjteményt őrzi a Kozics-féle fényképekből. Ezek között megtalálható Kozics Eduárd Nepomuk legrégebbi szignált műve, a Wittmann családról készült csoportfénykép (sópapíron) az 1855 és 1860 közötti időszakból. Az 1860 és 1866 közt készült 17 kromotípia ugyancsak rendkívüli, közép-európai jelentőségű gyűjtemény a színes fényképezéssel végzett kísérletezés korából. A Kozics-műterem alkotásai nemcsak a városról, annak lakóiról és látogatóiról, hanem emlékműveiről és katasztrófáiról is vallanak.

A Kozics-féle fotóműterem több mint hét évtizeden keresztül (1854–1926/1929) működött Pozsonyban Kozics Eduárd Nepomuk (1829–1874), felesége, Kozics (szül. Helle) Karolina (1837–1899) és fiuk, Eduárd Károly Borromeus, röviden Kozics Ede (1874–1933) vezetésével.

A műhely, melynek imázsához a székhelye is hozzájárult, eredetileg a Kisfaludy (Kecskés) utca (Kozia) 33., majd a Radetzky (1858-ig) és a Sétatér (1868-ig, a mai Hviezdoslav tér/ Hviezdoslavovo námestie) 34. szám alatt működött. A munkára, lakásra és társasági életre szolgáló helyiségeket egyaránt kínáló ideális helyet végül a Sétatér 2. (az átszámozás után Sétatér 9., majd Kossuth Lajos tér 9.) szám alatt sikerült megtalálni.

02

A műterem elsősorban portrék és veduták (a város építészeti és történelmi emlékeiről szóló képek), riport- és reklámfotók, valamint reprezentációs albumok és táblák készítésével foglalkozott. A dagerrotípiától a sópapíros kalotípián át a nedves kollódiumos eljárásig és az albuminpapír használatáig többféle előhívási technikát alkalmazó fotóműhely munkáját számos díjjal ismerték el a világ- és szakkiállításokon (1867 – Párizs; 1868 – Hamburg; 1870 – Franciaország; 1872 – Linz; 1873 – Bécs és 1878 Párizs). Kozics Eduárd Nepomuk munkássága ismert. Elsősorban egy kromotípiai találmány és az eljárás kreatív felhasználása fűződik a nevéhez, 1878-ben pedig szabadalmat szerzett a vászonra készített kromotípiára.

Pozsonyi Kifli PT.

Támogatóink

Don`t copy text!