Rendszeres városnéző sétákat, idegenforgalmi szolgáltatásokat kínál a Magyar Pozsony

Magyar Pozsony
2018 03 6.

Korpás Árpád pozsonyi magyar idegenvezető a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke. Magyar Pozsony néven többedmagával új projektet indított. Erről kérdeztük.

 

Mi a Magyar Pozsony?

A projekt neve egy korábbi, hasonnevű kezdeményezés alapján lett Magyar Pozsony. Az a pozsonyi magyar szervezetek, intézmények, közületek afféle internetes tárháza volt, csak éppen egy idő után nem frissült a tartalma. Az általunk létrehozott www.magyarpozsony.hu honlap profilja más. Idegenvezetői szolgáltatásokat kínál a városba látogató magyar vendégeknek.

 

01a

Persze, ez nem jelenti azt, hogy idővel ne igyekezne integratív ponttá válni, de a fő küldetése az, hogy rendszeres magyar nyelvű városnéző túrákat kínáljon az egyénileg vagy kisebb csoportokban jelentkező érdeklődőknek is. Ifj. Papp Sándorral, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapítójával együtt kezdtük dédelgetni az ötletet, majd létrejött a www.magyarpozsony.hu honlap. Külön Facebook-oldallal is rendelkezik.   

 

 

Van erre igény?

Hogyne, az utóbbi időben egyre több turista érkezik ide nemcsak Magyarországról, hanem a Kárpát-medence más magyarlakta vidékeiről is. Sokszor láttam, hogy magyar turisták csoportjai vezetés, ismertető nélkül bandukolnak a városban, mert az csak köztes megállójuk, és nem szerveztek nekik programot az egykori helyettes magyar fővárosban, koronázóvárosban és a magyar országgyűlések helyszínén. Pozsonyt ezer szál fűzi a magyar történelemhez és művelődéstörténethez, és a szlovákiai magyarság egyik legfontosabb városaként máig van magyar világa is.

 

Mi a Magyar Pozsony filozófiája?

Fontosnak tartom, hogy sétáinkat magyarul tartjuk, de lehetőleg nemcsak Pozsony magyar vonatkozásait mutatjuk be, hanem a város arculatát évszázadokon át jelentős mértékben formáló német, szlovák, zsidó, horvát és más hagyományokról, értékekről is szó esik. Beszélünk a tragikus eseményekről is, de valljuk, az idegenforgalomnak a békés együttélést és a toleranciát kell szolgálnia.

56

 Korpás Árpád

Ezzel egyidejűleg rokonszenvvel figyeltem, hogy milyen sétaoldalak, alapvetően kulturális vagy alternatív városnéző túrákat kínáló vállalkozások működnek szerte Európában, például Budapesten is.

 

Milyen sétákat kínál a Magyar Pozsony?

Nem csak koronázóvárosi korzózásokat, ahogyan azt a www.magyarpozsony.hu szlogenje sugallja. Igaz, a pozsonyi séták zöme általános jellegű, lehetőleg átfogó, és természetesen minden fontosabb magyar vonatkozásra kitérünk. Mivel azonban Pozsony tematikus portyák szempontjából is ideális terep, egy-egy téma köré is rendezhető a séta.

014

A hallgatósság a Széchenyi és Pozsony című városnéző sétán

Kínálatunk ilyen szempontból is bővül. Kérésre a városnézés során kiemelten foglalkozunk 1848/49 pozsonyi vonatkozásaival, Petőfi Sándor, Széchenyi István, Kossuth Lajos és más jeleseink Pozsonyhoz fűződő viszonyával, a pozsonyi szakrális emlékekkel, de például a csehszlovák hadsereg két világháború közti pozsonyligetfalui bunkerrendszerével is.

 

A tematikus városnéző séták Pozsonyban is egyre népszerűbbek.

Igen, ezt a Magyar Pozsonnyal szorosan együttműködő Pozsonyi Kifli Polgári Társulás magyar nyelvű tematikus sétáin is lemérhetjük. Ezeket a sétákat rendre több tucatnyian látogatják – most már nemcsak pozsonyiak, hanem dél-szlovákiai és magyarországi magyarok, sőt magyarul értő szlovákok is.

00

Népes tömeg a Pozsony és a protestantizmus című városnéző sétán

A Pozsonyi Kifli minden évre meghirdeti magyar nyelvű sétáit, de az időpontok nem feltétlenül felelnek meg a távolabbról érkezőknek. A leendő látogató ezért a Magyar Pozsonnyal időpontot egyeztethet.

 

Mit kínál a Magyar Pozsony azoknak, akik nem „buszos csoporttal” keresnék fel a várost?

A buszos turistautak mellett nálam is egyre többen jelentkeznek azzal az igénnyel, hogy egyénileg, párban vagy kisebb csoporttal barangolnának a városban. És éppen ez az egyik oka annak, hogy a Magyar Pozsony projektet elindítottuk. Számos alkalommal fordult elő, hogy házaspárok, átutazóban lévő üzletemberek kértek kalauzolást.

 

Hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők?

Az utazási irodák, a buszos csoportot szervezők és más érdeklődők is honlapunk kapcsolati űrlapján keresztül jelentkezhetnek.

Pozsonyi Kifli PT.  

Támogatóink

Don`t copy text!